Časopis dTest

Velký test polotučných mlék! Jsou lepší trvanlivá, nebo čerstvá?

Pití mléka - 1
Zdroj: Thinkstockphotos
Ilustrační foto
Eva Pavelková
Eva Pavelková
Publikováno 22. 6. 2020
Téma:

Časopis dTest se tentokrát zaměřil na polotučná mléka. Požadavek na alespoň 1,5 % obsahu tuku některé z testovaných vzorků splnily jen tak tak. Odborníci zjišťovali také množství bílkovin či vápníku, hodnotili ale i vzhled, konzistenci nebo vůni.

Odborníky z časopisu dTest zajímalo, zda se nějak liší mléka označená jako čerstvá od těch trvanlivých. Do laboratoře proto putovalo 15 čerstvých a 10 trvanlivých mlék, všechna byla polotučná a dvě z nich bio. Experti nakoupili české, slovenské a jeden chorvatský výrobek.

 

Jako první laboratoře měřily tučnost. Podle legislativy musí polotučná mléka obsahovat minimálně 1,50 % tuku. "Polovina mlék však zůstala předepsanému minimu pár setinek dlužna a hodnotu 1,50 % a více jsme zjistili jen u 12 z 25 vzorků," uvedla šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

 

Nejnižší tučnost testy ukázaly u slovenského výrobku Tami Tatranské Bio mlieko. Po tučnosti kontroloval časopis množství bílkovin, kterých bylo nejvíce v trvanlivém Tesco Mléku UHT. Stanovených požadavkům ale vyhověly všechny vzorky.

 

 

Stejně tomu bylo i u obsahu vápníku. Nejnižší hladinu dTest zaznamenal u trvanlivého mléka značky Madeta, naopak nejvíce vápníku obsahovalo čerstvé mléko Milkin.

 

Největší rozdíly mezi čerstvými a trvanlivými mléky ukázal mikrobiologický rozbor. Hoffmannová upozornila, že čerstvé mléko prochází tepelným ošetřením, které zlikviduje většinu žijících mikroorganismů. Některé v něm ale přece jen zůstanou, zatímco v trvanlivém nikoliv.

 

"U nadojeného syrového mléka se celkový počet mikrobů v mililitru může pohybovat až okolo 50 000 organismů. U námi testovaných vzorků trvanlivého mléka jsme ve všech případech zjistili čistou nulu. U čerstvých mlék se pak shodně objevila hodnota menší než 10," sdělila šéfredaktorka.

 

 

Po rozborech už přišlo na řadu "senzorické hodnocení" vzhledu, konzistence, chutě a vůně. Posuzovatelé se zaměřili na mléčné usazeniny a další vady i na nežádoucí nahořklou nebo slanou chuť. Všechna mléka v hodnocení obstála, i když ta čerstvá o něco lépe.

 

"V celém testu spolu dokázalo čerstvé i trvanlivé mléko držet krok. Nejvýznamněji se lišila zmíněná mikrobiologická čistota. Výsledky senzorického hodnocení potvrdily, že čerstvé mléko o něco lépe chutná. Trvanlivá mléka měla častěji potíže s konzistencí a lahodností chuti," zhodnotil dTest.


Kompletní výsledky testu najdete v časopise dTest nebo pod tímto odkazem.

Související témata:
TN.cz