videonávod

Víme, jak správně načepovat pivo, naučte se to i vy!

Téma:

Češi jsou národ pivařů. A také národ všeználků, v hospodě každý nejvíce rozumí fotbalu, politice, ale i tomu pivu. Jaké je dobré, jaké ne, co je pod míru i jak se má správně čepovat. Navštívili jsme odborníka, aby nám ukázal, jak se to doopravdy dělá a vyvrátil některé z mýtů a častých chyb.

Oslovili jsme toho nejpovolanějšího – správné čepování piva nám ukázal loňský vítěz soutěže Mistr výčepní Jan Kropáč. Lépe vám u nás pivo načepuje někdo jen stěží. Základem dobrého piva je podle Kropáče čisté a nachlazené sklo. "Faktorů ovlivňujících výsledek je několik, bez čistého skla však nikdy dobré pivo nenačepujete," tvrdí.

 

Zda-li je sklo čisté, poznáte podle toho, že po načepování piva se ve sklenici neobjeví žádné bublinky. Viditelné bublinky v pivu signalizují, že ve sklenici byly mikročástice prachu. Kromě správné péče o sklo je samozřejmě důležitým faktorem i umění výčepního. Jan Kropáč nám ukázal hned dva způsoby čepování oblíbeného zlatavého moku.

 

Prvním způsobem je čepování nadvakrát z pákového kohoutu. V první fázi si pivo napěníme. Pěna je v půllitru od toho, aby zabránila průniku vzduchu do piva, tedy zvětrávání. Na začátku tedy pákou od sebe, rozpěníme si pivo a uděláme si tzv. bochánek, pod kterým budeme mít samotné zakonzervované pivo. Necháme si napěněné pivo trochu sednout a poté dočepujeme. Při dočepovávání je nutné, aby byl kohout ponořen pod pěnou, jinak by nám do piva opět pronikal vzduch.


 

Druhý typ čepování, který nám Mistr výčepní ukázal, je v dnešní době preferovanější způsob "na hladinku". Na hladinku jsme čepovali ze stranového kohoutu a oproti prvnímu způsobu by mělo mít takto načepované pivo větší říz. Opět platí zásada, že kohout máme během čepování ponořený pod pěnou, abychom zabránili zvětrávání piva. Pod úhlem 45 stupňů pivo načepujeme najednou, jedná se o velmi rychlý způsob a během několika vteřin můžeme vychutnávat výsledek. Na zdraví!

 

Na závěr Jan Kropáč radí lidem, aby se nebáli špatně načepované pivo reklamovat. "Dokud si nezvyknou lidé dbát na kvalitu, tak se to nezlepší. Vždycky můžou požadovat načepovat pivo znovu a lépe anebo můžou vyměnit podnik," dodává.

TN.cz/Jakub Deml