vracení peněz

Podmírák a špatné jídlo? Máte právo na reklamaci, radí odbornice

Číšník na kolonádě v Zadaru - ilustrační foto
Zdroj: Profimedia
Zákazník v restauraci. Ilustrační foto
Hana Mikulková
Hana Mikulková
Aktualizováno 17.11. 2019 20:02
Téma:

Objednávkou jídla v restauraci lidé uzavírají kupní smlouvu, stejně jako v obchodě. Pokud obdrží například přesolenou polévku, mají právo žádat vrácení peněz. Stěžovat si mohou i na dlouhé čekání a studené jídlo.

"Reklamovat lze prakticky cokoliv, co je předmětem smlouvy, kterou s restauratérem uzavíráte – hlavně tedy podávání pokrmů a nápojů. Nedostatek může spočívat v množství, teplotě, složení, postupu přípravy či chuti. Výměna by měla být samozřejmostí v případě, že vám přinesli úplně jiný pokrm, než jste si objednali," řekla Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

 

Podávané pokrmy i nápoje musí mít vlastnosti, které byly uvedené v jídelním lístku, nebo speciální úpravu, na které se zákazník osobně domluvil s obsluhou. Pokud nebyly v jídelním lísku vlastnosti uvedeny, měly by odpovídat zboží, které si zákazník objednal – například svíčkovou má dostat s hovězím plátkem, nikoliv s párkem.


Prodejce také musí dodržovat množství, které je uvedeno v jídelním lístku. "Pozor, takzvané podmíráky se hodnotí až po spadnutí pěny. Stěžovat si můžete i na teplotu – podle norem musí teplý pokrm mít alespoň 60 stupňů. Studené jídlo vám kuchař ohřeje, ale v případě, že by takovým postupem bylo znehodnoceno, máte nárok na nové," vysvětluje Hekšová.

 

 

Reklamovat lze i vyúčtování. Zákazník si musí vždy zkontrolovat, jestli výsledná cena odpovídá částce v jídelním lístku. Účtenka nesmí obsahovat poplatky, na které nebyl klient předem upozorněň. Pokud je účtenka obsahuje, zákazník je platit nemusí. V případě dlouhého čekání lze požadovat slevu, nebo od smlouvy odstoupit a odejít.

 

Nespokojenost s podávaným pokrmem a nápojem je nutné ohlásit okamžitě. Pokud si zákazník stěžuje ve chvíli, kdy už před ním leží prázdný talíř, je na reklamaci pozdě. "Určitě se vyplatí jednat slušně a klidně a snažit se co nejpřesněji popsat, co se vám nezdá v pořádku," doporučuje Eduarda Hekšová.

 

"Vychladlá polévka ani zapomenutá tatarka nemusí být důvodem dramatické scény. Kdyby se nezkušený číšník zdráhal, nechte si zavolat osobu, která má vyřizování reklamací na starosti – v každé provozovně musí být vždy někdo takový přítomen," dodala.

 
Nespokojený zákazník má právo také na přiměřenou slevu, nebo žádat o nápravu. Pokud se s obsluhou nedohodne, může podat podnět některému ze státních dozorových orgánů. Například nedostatky týkající se míry a množství podávaných nápojů a pokrmů řeší Česká obchodní inspekce.

TN.cz