Vitamin C

Kde je nejvíce vitaminu C? Citrony totálně propadly! PŘEHLED

Kde je nejvíce vitaminu C? Citrony totálně propadly! PŘEHLED
Zdroj: Mediafax

Vitamín C je jeden za základních vitamínů, po kterém saháme jako prvním, když se nás pokouší skolit kdejaká viróza. Kde všude ho najdeme a v jakém množství?

Obvyklá denní dávka vitamínu C činí mezi 60 až 100 mg, vyhláška stanoví jako doporučenou dávku 80 mg vitamínu C denně. V akutních stavech, například při počínající viróze, silné únavě a nachlazení jsou větší dávky vitamínu C, například 500–1000 mg, prospěšné, v ostatních případech jsou však zbytečné a veškeré přebytky se vyloučí močí, upozorňuje Vitalia.cz.
 

Vysoké dávky vitamínu C se také doporučují při nádorových onemocněních, zpravidla i několik tisícovek miligramů denně, které dokážou zpomalit růst nádorových buněk. Vitamín C je vhodné užívat i preventivně.
 

"Vitamín C najdete všude tam, kde je krásně kyselo. Dalo by se říct, že je prakticky v každém kyselém ovoci, ale vyskytuje se také tam, kde byste to ani nečekali. Například v již zmíněných bramborách, zelí či brokolici. Ne nadarmo ho najdeme v potravinách, které obsahují vyšší množství železa. Spolu s vitamínem C pak dochází i ke správnému vstřebávání železa, které by bez céčka nebylo zrovna v nejlepší kondici," uvádí portál Vitalia.cz.
 

GALERIE: KOLIK VITAMÍNU C OBSAHUJÍ RŮZNÉ PLODY A JAKÉ MNOŽSTVÍ POKRYJE DOPORUČENOU DENNÍ DÁVKU VITAMÍNU C
 

Důležité je také to, jak dokáže vitamín C naše tělo vstřebat a využít. Výborným zdrojem jsou šípky, rakytník i černý rybíz, zato třeba citron není v tomto směru žádnou bombou. Důvodem je, že obsahují enzym askorbinázu, který kyselinu askorbovou snadno rozkládá. Naopak paprika, černý rybíz, šípky a rakytník mají vysoký obsah vitamínu C a askorbinázu vůbec neobsahují. Vitamin C je i v některých nápojích jako jsou čaje, džusy nebo víno:



 

Velké množství vitamínu C obsahují také brambory. Většinou ale ztrácí velké množství zdravých látek loupáním a dlouhým pozvolným vařením ve vodě. Z hlediska vitamínu C je proto lepší vařit brambory ve slupce. Z pohledu vitamínů jsou dokonce lepší než vařené brambory, brambory smažené, tedy hranolky či brambůrky!
 

Související obsah


"Při vaření tedy dávejte pozor na to, abyste vařili brambory celé nebo jen minimálně přepůlené anebo pokud možno ve slupce. Oxidací se totiž také velké množství vitamínu C ztrácí, pokud tedy necháte brambor pokrájený na vzduchu, máte smůlu," předesílá portál Vitalia.cz.
 

Kromě přírodního vitamínu C se vyrábí i syntetický, který se označuje jako E300, kyselina L-askorbová. Tato látka se používá jako antioxidant a konzervant. Nežádoucí účinky nejsou známy.

Info

Nevydávejte z rodinného rozpočtu více, než musíte. Víte na čem a kolik přeplácíte?

Chci přepočítat

ČTĚTE TAKÉ:

Dieta s vitaminem C ubere kila a dodá energii!
Lze léčit rakovinu vitaminem C? Část lékařů tvrdí, že ano!
Vitaminy, které vám pomohou s vaší krásou
Přírodní zbraně proti bolestivé menstruaci
Vaše pleť vypoví, v jaké jste kondici
Špatná nálada? Zajezte ji!

Skrývají hvězdy Ulice mlsný jazýček? Podívejte na ANKETU, jaké jídlo mají nejraději

Vitalia.cz / hmr, TN.cz

K tématu Vitamin C

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz