Dnes kulinářský experimentátor Láďa Hruška upekl dezert s poetickým názvem Jablečné velehory. Svoje jméno si dobrota opravdu zaslouží, je v ní deset jablek!
Jablečné nebo také tátovy velehory jsou snadné na přípravu a díky množství použitého ovoce vydrží i v případě, že máte doma opravdové hltouny.
Nejprve jablka očistěte, umyjte, odstraňte jadřince a překrojte je na polovinu. Pak si připravte plech vyložený pečícím papírem a pečeme je asi 15 minut v troubě předehřáté na 160 stupňů. Pak plech z trouby vyjmeme a necháme ovoce vychladnout.
Ze zbývajících surovin vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva stejně velké díly. Obě poloviny rozválíme na pomoučeném válu na tenké pláty.
Jeden plát těsta dáme na papírem vyložený plech, navrch poklademe pečená jablka, posypeme je dle chuti cukrem nebo skořicí a přiklopíme druhým plátem těsta. Dáme pozor, aby těsto na jablka dobře přiléhalo a nikde netvořilo bubliny.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40 minut. Po vychladnutí můžeme na "velehory" z cukru udělat cukrové závěje. Dobrou chuť!
Celý recept ve VIDEU najdete na NOVA Plus ZDE.
ČTĚTE TAKÉ:
Láďa Hruška o své slávě: Jak ji snáší?
Nevidomí si vyžádali vydání kuchařky Ládi Hrušky. Vyšla v Braillově písmu!
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz