Jenom proto, že vám jídlo nepřipadá slané, ještě neznamená, že v něm sůl není. A asi vás překvapí, ve kterých jídlech je soli víc, než byste očekávali. Sůl je navíc tichým zabijákem, který má na svědomí mozkové příhody, onemocnění srdce a vysoký krevní tlak.
Nejvíc soli v současnosti přijímáme z již zpracovaných potravin, a to přibližně v 80 %. Pouze 10 % soli, kterou zkonzumujeme, tvoří ta, kterou přidáváme do jídel při vaření, a 10 % obsahují potraviny přirozeně. Doporučená denní dávka soli (sodíku) pro dospělého člověka je pouhých 5 g, u dětí jsou tyto dávky ještě mnohem nižší.
V Česku téměř tři čtvrtiny lidí reagují na nadbytečný příjem soli zvýšeným krevním tlakem, který může postupně vést i k závažnějším chorobám.
Jak ale poznat potraviny, které soli obsahují hodně? Do těchto byste to možná neřekli.
Omáčky a marinády
Že sůl obsahují marinády a salátové dresinky asi nepřekvapí nikoho, šokující ale je, jak velké je její množství. Pouhé dvě polévkové lžíce dresinku obsahují 300 mg sodíku a řekněme si na rovinu, většinou si těch lžic dáme víc. S marinádami je to dokonce ještě horší. Jedna lžíce vydá na pětinu doporučené denní dávky sodíku.
Sýr cottage
Ačkoli se sýr tváří jako dietní a velmi dobrý zdroj vápníku a proteinů, jeden kelímek této pochoutky může obsahovat až 1000 mg sodíku. Výbornou proteinovou náhradou ale může být řecký jogurt, který obsahuje pouze 60 mg sodíku.
Cereálie
Ovesné lupínky mohou být zdravým startem dne, ale taky pěkně slaným. Mnohé totiž obsahují od 180 do 300 mg sodíku. Zkuste si namísto toho dát ovesnou kaši s ovocem.
Bagely
Chleba je v našem jídelníčku největším zdrojem soli (jeden bochník obsahuje 4000 – 6000 mg) a bagely jsou v tomto ohledu takovým superchlebem. Jeden malý bochánek totiž může obsahovat až 460 mg sodíku.
Sladké pečivo
Ačkoli by se mohlo zdát, že koláče a koblihy obsahují především cukr, jsou taky dost slané, a to především ty balené - obsahují 200 mg sodíku. Sůl nejenže se užívá během samotného pečení, ale funguje taky jako konzervant.
Polévky ze sáčku
Jeden talíř polévky může obsahovat 300 mg sodíku, celý hrnec pak vydá až na polovinu doporučené denní dávky. Navíc po několika letech jedení přesolených polévek vám chuť nebude připadat tak výrazná, a tak sůl ještě přidáte. Zkuste ale místo toho použít čerstvě nadrcený pepř, bylinky nebo plátek parmazánu.
Vegetariánské hamburgery
Některé sojové nebo vegetariánské burgery se snaží solí nahradit chuť. Sojové a zeleninové karbenátky obsahují mezi 400 – 500 m sodíku, a to ještě do celkové hodnoty není započítána houska, koření nebo sýr, ze kterých se burgery skládají.
Horká čokoláda
Tenhle slaďoučký nápoj je sice dietnější než tabulková čokoláda, ale obsahuje taky 210 mg sodíku.
Palačinky
Že jsou palačinky spíše sladkým jídlem? Asi vás překvapí, že jedna obsahuje asi 400 mg sodíku, to pokud si je připravíte z prášku. Domácí těsto je o něco méně slané, tři palačinky obsahují dohromady asi 700 mg.
Sendvič
Když sečteme množství sodíku v chlebu, uzenině, sýru, nakládané okurčičce a nevinně se tvářícím krůtím masu, dostaneme závratných 900 mg.
Chlazená kuřecí prsa
Problémem u chlazeného masa je, že je často napuštěno vysokým množstvím sodíku, aby se zvýraznila jeho chuť. Už v syrovém stavu se tak dostaneme na nějakých 460 mg.
ČTĚTE TAKÉ:
Tato sexy dívka zemřela kvůli fastfoodu!
Záhada tuňákové konzervy: Po otevření vykoukl na ženu tvor s černýma očima
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz