Jahody patří mezi nejzdravější potraviny, které si v těchto měsících můžete dát. Kromě toho, že mají zázračné afrodiziakální účinky, obsahují i důležité vitaminy a pomáhají předcházet rakovině. Přesto je třeba upozornit, že pro malé děti nejsou příliš vhodné.
Sezóna jahod už začala a na mnoha místech tak odstartovaly i první samosběry (kde ve vašem kraji, čtěte zde). Na plantáže určitě vyrazte, sladké ovoce má totiž hned několik významných vlastností. Napomáhá třeba zlepšit zdraví i sexuální apetit.
Vyzkoušejte si, co vše o jahodách víte. Tušili jste třeba, že rudé ovoce patří do rodiny růží a že to, co jíte, nejsou ve skutečnosti plody? Ministerstvo zemedělství přináší ty nejzajímavější informace týkající se jahod.
Související obsah
1) Jahoda není bobule ani plod
To, co se jí, není plod, ale květní lůžko. Plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce. Průměrná jahoda jich má na svém povrchu asi 200.
2) Jahody obsahují důležité vitaminy
Jahody jsou zdrojem hned několika vitaminů - "céčka" obsahují víc než citrony nebo pomeranče, najdete v nich ale i vitaminy A, B, E a spoustu minerálních látek jako jsou draslík, fosfor, hořčík a vápník.
Související obsah
3) Chrání vaše zdraví
Žádné české ovoce není tak bohaté na mangan, který je důležitý pro tvorbu krve. Jahody pomáhají při léčbě jaterních chorob, dně či artróze, ale také podporují činnost ledvin a působí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Navíc vyživují nervy a mozek, harvardští vědci také zjistili, že ochraňují před některými typy rakoviny.
4) Jsou nízkokalorické
Ačkoli je pro jahody typická sladká chuť, ve skutečnosti obsahují pouze asi 10 procent cukru. Patří tak mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií. Navíc jsou dobrým zdrojem tekutin.
5) Pomáhají čistit zuby
Zrníčka jahod obsahují zinek, který přispívá k čištění zubů a odstraňování bakterií. Díky kyselině jablečné navíc pomáhají bělit zuby.
Související obsah
6) Účinné afrodiziakum
Vysoký obsah zinku v jahodách má ještě jednu velkou výhodu - zvyšuje sexuální výkonnost obou pohlaví.
7) Nejsou pro malé děti!
Ministerstvo zemědělství upozorňuje, že červená lahůdka není pro každého. Jahody by neměli jíst děti do dvou let a alergici na acylpyrin. Už dříve odborníci upozorňovali, že jahody u malých dětí mohou vyvolávat průjmy a způsobovat vyrážky.
8) Nemýt je v tekoucí vodě!
Abyste si vychutnali chuť jahod naplno, měli byste je konzumovat čerstvé. Mytím pod tekoucí vodou ztrácejí jahody až 50 procent vůně! Pokud je chcete umýt, položte je do mísy s vodou a nechte okapat.
Související obsah
9) Džemy nemají tolik vitaminů
Ačkoli jsou jahody velmi zdravé, tepelné úpravy jim škodí! Ztrácejí pak vitamin C, proto také jahodové džemy spadají spíš pod sladkosti než zdravé jídlo. Mražení věšinu živin a účinných látek zachovává.