Zajímavosti

Vaření s Víkendovou Snídani: Pořiďte si ingredience na rizoto či domácí tortillu

Ve Víkendové Snídani s diváky připraví zajímavé recepty tentokrát kuchařka Petra Vindyšová. Na sobotu si připravila krémové italské rizoto a na neděli domácí tortillu s trhaným masem. Co budete k přípravě jídla potřebovat a jak postupovat?

Recept na 5. 11. – Krémové italské rizoto

Ingredience: šalotka, máslo, olivový olej mrkev, celer, česnek, vývar (z kořenové zeleniny, česneku, cibule, bobkového listu, nového koření a kuřecího stehna), bílé víno, rýže na rizoto, parmezán nebo Gran Moravia, sůl, pepř, tymián, vepřová panenka, polníček nebo čerstvá rukola na servírování.

Postup: Ze surovin na vývar si založíte ve větším kastrůlku vývar, nemícháme a necháme v poklidu mírným varem provařit alespoň hodinu. Poté scedíme a tekutinu si uchováme. Na pánvi na oleji osmahneme syrovou rýži. Poté přidáme šalotku a nastrouhanou mrkev s celerem a také necháme řádně osmahnout. 

Související obsah

Pak vzniklou směs zalijeme bílým vínem a necháme odpařit alkohol. Přidáme snítku tymiánu. Následně doléváme vývarem, až rýže změkne. V závěru přimícháme máslo a sýr a už nevaříme. Očistíme si maso, pokrájíme na pěkné steaky a připravíme na minutkovou úpravu na pánvi. Osolíme a opepříme.

Do výpeku z masa můžeme přidat víno, dochutit a následně "zamáslovat", tak vznikne lehká a chutná omáčka.

Recept na 6. listopadu – Domácí tortilla s trhaným masem

Ingredience: kuřecí prsa bez kůže, máslo, rybí omáčka, čerstvé chilli, badyán, skořice, česnek, cibule, černé fazole v plechu, uzená paprika, šalotka, olivový olej, čerstvý koriandr, rajčata, čerstvé papričky jalapeños, červená cibule, hořčičné semínko, jablečný ocet, cukr, sůl, voda, sušený bobkový list, čedar, avokádo (k rychlé spotřebě), tortillové chipsy na ozdobu, jarní cibulka a limeta.

Ingredience na tortillu: Hladká mouka 600 g, sůl, olivový olej 120 ml, voda 120 ml. 

Ingredience na nakládanou cibulku: rozvar z jablečného octa 250 ml, vody 250 ml, soli 3 PL (polévkové lžíce), cukru 4 PL, bobkový list, hořčičné semínko a na kroužky nakrájenou červenou cibulku.

Související obsah

Postup: Z ingrediencí na tortillu uhněteme těsto a necháme ho zabalené v potravinové fólii odpočinout aspoň 20 minut v lednici. Pak těsto rozdělíme spravedlivým dílem a uhněteme kuličku, ze které následně vyválíme placku. Tu pak opečeme na pánvi na kapce olivového oleje a necháme odpočinout do změknutí.

Do většího rendlíku vložíme prsa, zalijeme je vodou tak, aby byla ponořená, přidáme rybí omáčku, badyán, skořici, čerstvé chilli, cibuli, česnek a necháme pomalu vařit. Budeme vařit úplně do rozpadu masa a poté scedíme, vyndáme koření a ve vzniklé omáčce maso potrháme vidličkami a ještě přidáme máslo.

Související obsah

​Černé fazole slijeme (tekutinu si necháme), na pánvi je orestujeme s cibulkou a vymícháme pomocí mixéru v pastu (můžeme ředit vodou z fazolí a olivovým olejem). Dochutíme solí a uzenou paprikou. Přidáme čerstvý koriandr a jarní cibulku. 

Na salsu budeme potřebovat drobně pokrájená rajčata, červenou cibulku, jalapeño papričku a koriandr. Vše spojíme olivovým olejem, dochutíme solí a čerstvou limetkovou šťávou.

Ingredience na nakládanou cibulku v zavařovací sklenici zalijeme teplým rozvarem a budeme se těšit, až zrůžoví.

Nastrouháme si libovolné množství čedaru a vše můžeme servírovat v tortillách podle chuti. Kdo chce, může vše ještě zakápnout kysanou smetanou.

TN.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz

Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz