Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 31. 10. 2014
KALKULAČKA NADVÁHY

Chcete zhubnout? Jezte DÝNĚ, kila půjdou rychle dolů! RECEPTY

Dýně
Zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com

Podzim je časem dýní. Na lidský organismus má tato zelenina velmi blahodárné účinky a pomáhá i zhubnout. Pokud si s dýní nevíte rady, přinášíme vám několik receptů.

Dýně je vlastně tykev, tedy lépe řečeno - dýně patří mezi tykvovité a je jen jedním z druhů tykví. Příbuznými dýní jsou třeba cukety a patizony. Za pravlast dýní (a tykví obecně) bývá považováno jihoamerické Peru. Pravděpodobně právě tam ji lidé začali poprvé využívat. A to před zhruba 3 000 lety.
 

KALKULAČKU PROTI NADVÁZE NAJDETE ZDE!
 

Dýně je pro naše zdraví malý zázrak. Z 90 procent dýni tvoří voda, takže je vhodná i k uhašení žízně. Zbytek je vláknina, která napomáhá trávení a očistě organismu. To nejdůležitější na dýni jsou ale látky, které obsahuje - je to celá paleta vitamínů, především vitamín C, B1 a B2. Dále v dýni najdete kyselinu pantotenovou, nikotinovou a fruktózu a v neposlední řadě obsahuje i hodně minerálů jako například měď, železo, hořčík a draslík. Tenhle koktejl je tedy ideálním podzimním životabudičem pro náš imunitní systém. Kromě toho je dýně močopudná, takže každý její kousek pomáhá proplachovat a léčit naše ledviny.
 

 

 

Když sníte dýni, pomůže vám zbavit se nejen různých toxinů, ale i tuků, protože tuky se vážou na vlákninu. Tou nejdůležitější zbraní proti tukům, je ale v dýni tzv. lipolytický enzym. Ten v těle pomáhá štěpit tuky a odbourávat je z organismu. Zároveň má dýně nízkou nutriční hodnotu, což ji předurčuje pro redukční diety.
 

Zjistěte, jestli nepotřebujete zhubnout: Kalkulačka BMI indexu ZDE
 

 

Druhy dýní

 

Není dýně jako dýně. Existuje jich poměrně pestrá palety druhů, včetně těch, co jsou pouze na okrasu. Tady je přehled základních druhů:
 

DÝNĚ HOKKAIDO: Tento velkoplodý typ dýně je v České republice stále populárnější. Poprvé byla představena v Japonsku a právě odtud pochází její název. V současné době patří pro svoji výbornou chuť, schopnost vázat toxiny a široké spektrum vitamínů mezi jeden z nejoblíbenějších produktů.

 

DÝNĚ OLEJNÁ: Jak už název napovídá, pěstuje se zejména pro svá kvalitní velká semena, která nemají tvrdou slupku a jsou plná zdravého oleje.

 

DÝNĚ ŠPAGETOVÁ: Také tato dýně má své místo v kuchyni, hospodyňky oceňují zejména měkkou dužinu.

 

Oblíbené jsou ale i máslová dýně, muškátová dýně, různé druhy cuket a patizonů.
 

Dýně
Zdroj: Thinkstockphotos


 

RECEPTY S DÝNĚMI

 

Dýňová polévka s liškami

 

dýně 1000 g
brambory 3 ks
houby lišky 300 g
anglická slanina 200 g
sůl, čerstvý pepř

 

Dýni vydlabejte, nakrájejte na kostičky a dejte péct do rozpálené trouby na 180 stupňů. Pečtě asi hodinu. Poté dýni dejte do hrncem, přidejte nakrájené houby (pokud mají kloboučky malé, krájet nemusíte) a zalijte vše teplou vodou. Vařte na mírném plameni. Oloupejte a nakrájejte brambory na malé kostičky a přidejte k dýni. Vařte alespoň půl hodiny. Opepřete, osolte a přidejte tři až čtyři stroužky česneku na ovonění. Těsně před dohotovením polévky, osmažte na pánvi slaninu, aby byla krásně křupavá. Stáhněte plamen pod polévkou a rozmixujte ji do hustého krému. Do polévky na talíři přidejte křupavou slaninu a můžete podávat.
 

Dýňová polévka s chilli
Zdroj: Thinkstockphotos Dýňový krém s chilli

 

 

Dýňové placičky

 

1,25 kg dýně
1 vejce
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhanky
2 lžičky mletého kmínu
3 lžičky soli
Česnek podle chuti

 

Dýni nastrouhejte na hrubo, poté posolte, zamíchejte a nechejte 30 min. odpočinout. Poté vymačkejte vodu, kterou dýně pustila a slijte ji. Přidejte vejce, kmín, mouku a strouhanku. Vznikne vám z toho těsto, které by mělo být hustší, než těsto na bramborák. Je doporučené smažit menší ale za to silnější placky na malém množství tuku. Podle chuti můžete placičky potřít česnekem.
 

 

"Serebele" podle Blanky

Název je možná pro některé odrazující, ale chutná to opravdu fantasticky. A co že to je? Dá se to označit jako omáčka, směs, nebo moderně označující jako dip.
 

1,5 kg očištěné dýně
3 lžíce sádla
6 středních cibulí
1 hlavičku česneku
1 lžičku zázvoru
1 lžička papriky
Sojová omáčka
Sůl
2 malé konzervy rajského protlaku

 

Na sádle osmažte dozlatova cibuli, přidejte dýni, koření a na plátky nakrájený česnek, sojovou omáčku, osolte a toto všechno duste cca 30 min. Nakonec přidejte rajčatový protlak, který nechejte přejít varem. Tento dip se dá podávat jak teplý, tak studený. Proto jím můžete naplnit sklenice a zavařit je 15 min/70°C. Dip podáváme k masům, nebo do salátu k předkrmům či na toasty.
 

Dýňový kompot
Zdroj: Martin Mithofer Dýňový kompot

 

 

Dýňový koláč

 

400 g dýně
3 jablka
citronová kůra
skořice
sůl
mandle
150 g hladké mouky
90 g másla
1 lžička prášku do pečiva

 

Oloupanou dýni a oloupaná jablka nakrájíme na kousky a vhodíme do hrnce. Podlijeme trochou vodou, podusíme a podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a měla by nám vzniknout z toho všeho hustší kaše.

 

Korpus uděláme tak, že z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy.

 

Nakonec přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.

 

Salát z pečené dýně

 

zeleninový vývar 1000 ml
polenta 170 g
kozí sýr 200 g
červená řepa 600 g
olivový olej
dužina z dýně 700 g
mladý špenát 150 g
vlašské ořechy
olivový olej
balzamico
dijónská hořčice
med
sůl, pepř

 

V hrnci uvedeme do varu vývar. Vsypeme polentu a za stálého míchání uvaříme. Pak ji rozetřeme na plech a necháme zatuhnout. Dýni a řepu nakrájíme a přendáme na plech vyložený papírem. Pokapeme olejem a dáme péct do trouby. Pečeme do změknutí.

 

V misce smícháme na zálivku - olivový olej, balzamico, dijónskou hořčici, med, sůl a pepř. Upečenou zeleninu z trouby necháme lehce zchladnout a pak ji pokapeme zálivkou. Ztuhlou polentu nakrájíme na kousky a opečeme ji na grilovací pánvi. Na talíř dáme pečenou zeleninu, přidáme špenát a kousky polenty, kozího sýra a posypeme ořechy.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Foto: Daniela Šinkorová boj s nadváhou vyhrála: Za půl roku 12 kilo dole

ŠOKUJÍCÍ FOTKY: Vítězka Hlasu Lo Hrůzová neuvěřitelně přibrala

tn.cz / gar

Diskuze

Nejvíce hodnocené komentáře:

30.10. | 21:11 Adriana Pospíšilová
4
Dýně máme doma hodně rádi, letos se jich urodilo opravdu hodně. Chtěla jsem ...
2.10. | 20:17 skeptikus
-6
..to se nedá žrát. Dýně jsou dobré akorát na helóvín..
1.11. | 12:58 lubos969
-1
Náhlasit nevhodný komentář
Tak tohle ochutnat tak je človèk 24hod na WC.
30.10. | 21:11 Adriana Pospíšilová
4
Náhlasit nevhodný komentář
Dýně máme doma hodně rádi, letos se jich urodilo opravdu hodně. Chtěla jsem trošku osvěžit jídelníček, tak hledám nové recepty na dýňové polévky a docela mě zaujal tenhle: www.polivky.cz/dynova-polevka/, je v něm kokosové mléko. Nemáte s touhle surovinou někdo zkušenosti?
5.10. | 01:53 allanaldik
-1
Náhlasit nevhodný komentář
Koukam ze se urodilo dost dini a repy tak se pise jak je to zdrave. Neveril bych tomu. Poznate sami az budete jist jen dine a repu. Moc zluta,cervena podivite se co mate za nemoc. Jeste prijdou jablka cibule cesnek a vse ostatni co se neda vyvezt do ruska a ta draho se to nekde prodat musi.
4.10. | 19:29 hondarr6
2
Náhlasit nevhodný komentář
Da se to zrat,ale musi to udelat clovek ktery to umi a ne nejakej vocas.Novo co tu bude zitra po cem budeme chudnout,kdyz uz jsme stat chudaku hiiiii.
2.10. | 20:17 skeptikus
-6
Náhlasit nevhodný komentář
..to se nedá žrát. Dýně jsou dobré akorát na helóvín..
Obchodní sdělení

Vy rozhodujete, my pomáháme