Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 21.7. 2017 13:12
nové nařízení

EU chce zakázat tradiční hranolky! Mohou způsobit rakovinu, varuje

Muž a hranolky
Zdroj: Profimedia
Ilustrační foto

Tradičně smažené hranolky mají vysoký obsah škodlivého akrylamidu, proto by se neměly prodávat. K tomuto názoru tento týden došli zástupci 28 členských zemí Evropské unie. Shodli se na tom, že je potřeba udělat opatření, které by co nejvíc snížilo riziko vzniku rakoviny - tedy zajistit závazné limity.

Návrh Evropské komise počítá se snížením karcinogenní látky akrylamidu, která je přítomná v hranolkách, bramborách, chlebu, sušenkách nebo třeba kávě, informuje Reuters.

 

Pokud bude nový zákon opravdu schválen, budou muset výrobci potravin, majitelé řetězců, restaurací a rychlého občerstvení zajistit, aby hladina akrylamidu nepřesáhla povolený limit. Toto opatření bude "přiměřené velikosti a povaze výroby," uvedla Evropská komise ve svém prohlášení.

 

Akrylamid se přirozeně vytváří, když se škrobovité potraviny smaží, nebo praží při teplotě vyšší než 120 °C. Nejvyšší obsah této chemikálie mají právě průmyslově vyráběné potraviny jako lupínky nebo třeba hranolky smažené obvykle při teplotě vyšší než 175 °C. Právě proto se dá předpokládat, že jedním z hlavních opatření by mohlo být snížení teploty, návrh ale zatím o konkrétních limitech nehovoří.

 

 

"Dnes jsme podnikli důležitý krok v ochraně zdraví a dobrých životních podmínek občanů," prohlásil ve středu evropský komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis. Nové nařízení podle něj pomůže snížit přítomnost karcinogenní látky, ale také zvýšit povědomí o chybách během vaření doma, informuje portál EurActiv.com.

 

Nařízení musí schválit ještě Evropský parlament a Rada. Oba orgány budou mít tři měsíce na to, aby text přezkoumaly před konečným přijetím, které je plánované na jaro roku 2018.

 

"Je to patnáct let, co vědci věděli o akrylamidu v potravinách a varovali před jeho účinkem na zdraví... Takže je dobrá zpráva, že EU konečně ukládá průmyslu povinnost jednat a snižovat akrylamid ve svých hranolkách, chlebíčkách, chlebu, sušenkách nebo kávě," uvedla generální ředitelka organizace spotřebitelů BEUC Monique Goyens.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Tohle nejezte! 6 potravin, které způsobují rakovinu

ŠOKUJÍCÍ ODHALENÍ: Kondomy mohou způsobovat rakovinu! Proč jsou nebezpečné?

lud TN.cz