nevyhovující potraviny

Kauza masa z Polska otřásá Českem, veterináři dohledali další

Téma:

Kauza závadného masa z Polska otřásá Evropou, Česká republika již zavedla celou řadu opatření, aby se nevhodné hovězí dále nedostávalo na české pulty. Na několik míst se ale potravina dostala. Následné kontroly pak také odhalily podniky, které klamaly zákazníky v případě původu masa. O ochraně českého trhu a kontrolách dovozu hovořili ministr zemědělství Miroslav Toman, europoslanec Pavel Poc, europoslankyně Olga Sehnalová a ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád na tiskové konferenci, která začala ve 14:30.

Ministr zemědělství Miroslav Toman po několika dnech od provalení celé kauzy, v rámci které měl polský podnik porážet nemocná zvířata, uvedl, že se závadné maso z Polska na český trh dostalo, celkem mělo jít o zhruba 300 kilogramů. Mělo jít o čtyři místa - Prahu, Kostelec nad Labem, Varnsdorf a Nový Bydžov.

 

Celkem 112 kilogramů masa z Polska putovalo do Prahy, kde se v jednom ze skladů podařilo polovinu zajistit, zbytek se ale podle všeho dostal do pražských restaurací, kde mohlo dojít k jeho spotřebě.

 

V Novém Bydžově na Královéhradecku se podařilo celou zásilku 107 kilogramů masa zajistit a vrátit ji zpět dodavateli. Totéž však neplatí pro Varnsdorf a Kostelec nad Labem, kde se dohromady zhruba 80 kilogramů dostalo do řeznictví.

 

Ministr zemědělství uvedl, že některé pražské luxusní restaurace nabízí polské maso, které následně vydávají za argentinské. Naznačil, že jde o restaurace "s asijským názvem", proti čemuž se ohradil například řetězec Kobe.

 

 

Následně přímo označil konkrétní restauraci, kde se našlo 31 kilogramů masa neznámého původu, nedalo se ale určit, zda šlo o závadné maso z Polska. Podnik se vůči jednání ministra ohradil s tím, že zvažuje právní kroky, neboť bylo poškozeno jeho jméno.

 

Potravinářská inspekce se po skandálu zaměřila na kontrolu původu hovězího masa, inspekce následně zveřejnila názvy restaurací, které vydávaly hovězí maso z jiné země za argentinské.

 

V restauraci Mexita v Hradci Králové místo "argentinské roštěné - rib eye steaku z mladého býčka" servírovali maso z Brazílie. Také pizzerie Ciao v Děčíně zpracovala jako argentinské hovězí to z Brazílie. National restaurant v Mariánských Lázních pak místo carpaccia z jihoamerického hovězího nabízel maso z Nizozemska.

 

V pražské restauraci Grill Restaurant, U Michelského lesa - Grill Eat s.r.o. pak inspekce zjistila, že provozovatel klamal zákazníky hned ve dvou případech. Místo severoamerického hovězího flap (pupku)" dostali lidé maso z Austrálie. I "severoamerický hovězí hamburger" z Ameriky vůbec nepocházel, maso bylo z Česka.

 

 

Podezřelé maso se objevilo také v asijském bistru ve Vyškově na Brněnsku, majitel nebyl schopen doložit původ 60 kilogramů masa, které mělo pocházet z Polska. Bistro tak prodávalo maso, které mohlo být kontaminováno.

 

Další pochybení odhalili inspektoři v restauraci luxusního hotelu Holiday Inn v Praze. Restaurace Esprit měla prodávat místo steaku z australské svíčkové maso z Česka.

 

V Praze začalo případů klamání zákazníků přibývat. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila následně další dvě provozovny. První z nich je Pizzerie Palatino ve Stodůlkách, která nabízela hned čtyři pokrmy z argentinského hovězího, ve skutečnosti ale maso pocházelo z Uruguaye, Paraguaye a Brazílie.

 

Další restaurací, kde se maso z Uruguaye vydávalo za argentinské, je podle SZPI El Barrie de Angel na Smíchově. I v tomto případě šlo hned o čtyři pokrmy.


Salmonela

Inspekce následně odhalila další hovězí maso z Polska, které obsahovalo bakterii salmonely. Jednalo se o 700 kilogramů masa z jiného závodu v Polsku. Maso bylo distribuováno po celé republice, část lidé spotřebovali, část zůstala ve skladech.

 

Zpracovalo se přes 117 kilogramů masa. Největší část masa, která se už nedá vrátit nebo zlikvidovat, protože byla zpracována, šla z MP Krásno. Podnik ho poslal deseti subjektům, mezi nimi byly kromě gymnázia například základní a mateřská škola v Sehradicích (4,51 kilogramu) nebo Kroměřížská nemocnice. Ta ho zpracovala 16,92 kilogramu, restaurace Lípa v na hulínském Náměstí Míru pak 4,71 kilogramu. Maso už také zpracoval podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny (4,83 kilogramu).

 

 

Brněnská Jídelna Kocourek z přijatých 170,3 kilogramu uvařila 9,3 kilogramu masa. Podnikatel Petr Bzduch z Pohořelic tepelně upravil 12,4 kilogramu masa, zbylých 46,1 kilogramu také vrátil. V kozomínském Makru se ze 133,7 přijatých kilogramů vyrobilo 105,7 kg zadní hovězí kýty, z níž se zadrželo 90,15 kilogramu.

 

SZPI s kontrolami dále pokračovala, inspektoři dále zjistili, že bylo do České republiky dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího, které může být nakaženo salmonelou. Maso totiž pocházelo ze stejné šarže jako již dříve dovezených 700 kilogramů. Inspektorům se podařilo dohledat, kam závadné maso směřovalo.

 

564 kilogramů skončilo v Lomnici nad Lužnicí v řeznictví Agro-CB v Nádražní ulici. Maso již bylo prodáno zákazníkům, ti ho mohou vrátit přímo v prodejně.

 

178 kilogramů, které přijal Michal Kurtin z Kunovic, se podařilo zajistit, následně dojde k likvidaci v asanačním podniku.

 

Dalších 372 kilogramů masa přijalo 10 různých subjektů ve Zlínském a Jihomoravském kraji, konkrétní seznam najdete v tabulce.

 

 

Přímo ze skladu Alda Foods pak odešlo cca 50 kilogramů masa, které bylo podle Státní veterinární správy složeno do nové šarže. Ta byla dodána do společností MD Maso s.r.o. v Klecanech u Prahy a S.V.G. s.r.o. ve Strakonicích.

 

Během tiskové konference o ochraně českého trhu, na které vystoupili ministr zemědělství Miroslav Toman, europoslanec Pavel Poc, europoslankyně Olga Sehnalová a ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád, zaznělo, že všechny příslušné úřady dál pokračují v dalších kontrolách masa i dodržování bezpečnostních opatření.

 

Řešila se napjatá situace mezi Českem a Polskem, polská strana po zavedení opatření pohrozila, že zavede kontroly českých výrobků. Česká strana je s polskou v kontaktu a celou situaci řeší. Česká strana si nicméně musí být jistá, že Polsko odstraní všechny závady, v případě, že se to nepovede, budou opatření dále pokračovat.

 

Také se vyhodnocuje, zda se nezavedou další opatření vůči některým polotovarům, jakým je například tatarský biftek. V současné době se ale taková opatření nechystají.

 

Záznam z tiskové konference můžete sledovat zde:


 

klma TN.cz