Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila laboratorním rozborem sardinek Saira sardinela z Estonska mnohonásobné překročení povoleného limitu pro histamin. Agentuře Mediafax to v úterý řekl mluvčí SZPI Michal Spáčil.
Ačkoliv právní předpisy připouštějí nejvyšší přípustný obsah histaminu 100 miligramů na kilogram, inspekcí úředně odebrané vzorky vykazovaly až 1522 miligramů histaminu v kilogramu masa," řekl Spáčil. Závadné vzorky zachytili inspektoři v prodejně obchodního družstva Konzum v Ústí nad Orlicí.
"Inspekce nařídila okamžité stažení sardinek z oběhu a předala případ k vyšetření u distributora Státní veterinární správě.
Histamin je organická sloučenina odvozená od amoniaku, která podle Spáčila může při konzumaci ve velkém množství vyvolat příznaky takzvané pseudoalergie. "Ty mohou být snadno zaměněny s příznaky skutečné potravinové alergie. Nejčastějším zdrojem intoxikace histaminem bývají kromě nevyhovujících ryb také některé sýry, červená vína a orientální potraviny připravované fermentací," vypočítal Spáčil.
Závadný výrobek se v Česku prodává pod obchodním názvem "SAIRA Sardinela ve vlastní šťávě s přídavkem oleje", hmotnost balení 240 g, DMT 28.01.2013, šarže 175228, distributor BALTAXIA, a.s., U Nisy 604/15, Liberec, FAO 032/34 EE228 EU."
ČTĚTE TAKÉ:
POZOR na nebezpečné PISTÁCIE! Ohrožují vaše ZDRAVÍ
Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít lidé sardinky doma. Není možné taky úplně vyloučit, že jednotlivé závadné kusy balení mohou stále být v nabídce prodejen, protože stahování dosud nebylo ukončeno.
"Potravinářská inspekce v žádném případě nedoporučuje konzumaci této potraviny," zdůraznil Spáčil.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz