Ořechy

Sezóna vlašáků je tu: Vyzkoušejte 3 nejlepší ořechové recepty

Sezóna vlašáků je tu: Vyzkoušejte 3 nejlepší ořechové recepty
Zdroj: Thinkstockphotos

Sezóna vlašských ořechů je v plném proudu a pokut nechcete tyto zdravé plody chroupat jen tak, můžete vyzkoušet některý z našich receptů...

Po celé zemi dozrávají vlašské ořechy, kterých je letos opravdu bohatá úroda. Kžadou chvíli můžete někde pod ořešákem vidět sběrače, kterému kolega setřásá ořechy ze stromu. Čeká je pak ještě nepěkná práce se zbavováním ořechů slupky a navíc jejich louskáním.

Odměnou je ale výborná a zdravá pochoutka. Vlašské ořechy opravdu zdraví prospívají - například už jen hrstička o 80 gramech sníží hladinu "zlého" cholesterolu o 16 procent. Můžete si je zkusit připravit třeba na tyto způsoby:

Související obsah

Satsivi
Gruzínská ořechová omáčka Satsivi (nebo také sacivi) je ořechová omáčka z Gruzie, která se proslavila po celém světě. Jde o podobný pokrm jako je třeba hummus - pasta z cizrny nebo třeba pasta z lilku, jen v tomto případě základ tvoří ořechy. V Gruzii patří satsivi ke svátečním pokrmům a zpravidla se podává k libovolnému masu. Přesný recept neexistuje, protože každý region, vesnice nebo domácnost dělá tu "svoji". Základní recept vychází z vlašských ořechů a cibule.

ingredience:
300 - 400 g loupaných vlašských ořechů
5 - 8 cibulí 0,5 litrů kuřecího vývaru 100 g másla
1-2 lžíce mouky
2 žloutky cca
7 stroužků česneku
100 ml vinného octa sůl,
bylinky (majoránka, petrželka) koření: 2 - 3 bobkové listy, 5 hřebíčků, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké/ostré papriky (lze přidat i šafrán, semínka koriandru nebo mletý pepř)

Nejprve nechte na másle zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Pak přidejte česnek, zaprašte moukou, přilijte vývar a povařte. Ve vedlejším hrnci svařte vinný ocet a koření - hřebíček, skořici a bobkový list. Ořechy nastrouhejte a smíchejte s červenou paprikou, majoránkou, petrželkou a žloutky. Ke směsi přidejte ještě aromatizované víno a všechno vlijte do vařícího kuřecího vývaru. To celé už nevařte, jen prohřejte. Omáčka se podává studená a přelévají se jí buď porce masa nebo zelenina jako je například pečený lilek. V Gruzii se tato omáčka podává i s fazolemi nebo třeba s rybou.

Související obsah

Pudink s vlašskými ořechy


0,5 l mléka
1 pudinkový prášek s vanilkou
40 g cukru
1 vejce
malý panák rumu
50 g vlašských ořechů
šlehačka a čokoláda na zdobení

Vlašské ořechy musíte nejprve trochu opražit na pánvi. Pak pudink namíchejte podle návodu, jen navíc přidejte umleté ořechy. Ze směsi uvařte pudink a když bude chladnout, vmíchejte do něj žloutek, rum a tuhý sníh z vaječných bílků. Krém pak rozdělte do misek a můžete podávat, případně ho nechte zchladnout. Dozdobit můžete šlehačkou a čokoládou.

Související obsah

Ořechy v pěně z vaječných bílků

cca 0,5 kg jader vlašských ořechů
1 vaječný bílek lžíce vody
120 g cukru
lžička mleté skořice
půl lžičky soli

Ořechy nasypte do mísy, bílek s vodou rozšlehejte vidličkou na řídkou pěnu a směs nalijte na ořechy a promíchejte. Zvlášť si připravte směs ze skořice, cukru a soli a nasypte ji na ořechy a znovu lehce promíchejte. Obalené ořechy rozprostřete na plech a vložte do trouby. Pečte je zhruba při 120 °C, asi jednu hodinu. Každých 15 minut ořechy lehce promíchejte. Podávejte horké i studené, ale dejte pozor, ať pečené ořechy nenavlhnou a zůstanou křupavé.

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Fešák z P.S.Miluji tě Gerard Butler loupal ořechy zadkem! Podívejte se

hel, TN.cz

K tématu Ořechy

Co byste neměli přehlédnout

TOP ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz

Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz