Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše, jak si mnozí lidé myslí. Přestože jim vypršela minimální trvanlivost, neznamená to, že už nejsou jedlé a zdraví škodlivé. Jak dlouho trvá, než se potraviny doopravdy zkazí a je už nutné je vyhodit? U některých to může být až rok!
Mnozí lidé si neuvědomují, že to, že potravině vypršela minimální trvanlivost, nutně neznamená, že je zkažená. Zbytečně tak vyhazují jídlo, které je ještě jedlé. Spotřebitelská organizace dTest proto vydala praktického průvodce, který pomáhá lidem určit, jestli je možné prošlé potraviny ještě sníst, anebo by je už měli vyhodit.
Především je nutné si uvědomit rozdíl mezi datem minimální trvanlivosti a datem spotřeby, které lidé často zaměňují. Datum spotřeby najdeme na rychle se kazících potravinách a výrobce nám tím zaručuje jejich zdravotní nezávadnost. Po vypršení tohoto data není bezpečné výrobky jíst a nesmí se ani prodávat.
Naopak datum minimální trvanlivosti výrobci uvádí na potravinách, které jsou odolnější a pomaleji se kazí. Před tímto datem je potravina ve svém nejlepším a nejchutnějším stavu. Po jeho vypršení se ale pořád dá sníst. Doba, po jakou je možné jídlo spořádat i po tomto datu, se u jednotlivých potravin liší.
Například u těstovin, rýže, mouky, koření, cukru nebo medu se nemusíte bát, protože jsou jedlé ještě minimálně rok poté. U ovesných vloček a müsli jsou to už jen dva měsíce, u trvanlivého mléka 28 dní, u vajíček 21 dní a třeba zrající sýr byste neměli jíst déle než 10 dní po vypršení data minimální trvanlivosti.
Asi největším strašákem bývají jogurty, na kterých do roku 2017 výrobci uváděli datum spotřeby. To se však před dvěma lety změnilo - jogurt se totiž po uplytnutí minimální trvanlivosti nekazí, jenom v něm ubývá bakteriálních kultur.
Vždycky se při nalezení prošlých potravin řiďte svou intuicí a smysly. Položte si tyto čtyři otázky: Skladovali jste potravinu v předepsaných podmínkách? Má výrobek neporušený obal? Vypadá, voní a chutná dobře? Neobjevili se v potravině škůdci? Pokud na ně odpovíte kladně, byla by škoda jídlo vyhodit.
Existují i takové potraviny, na kterých se neuvádí žádné datum jako například čerstvá zelenina a ovoce, lihoviny, víno, pekařské výrobky, ocet nebo žvýkačky. I u nich platí zodpovězení předchozích otázkách. Pokud například na houskách nebo rajčatech objevíte plíseň, měl by to pro vás být signál, že už to jídlo jedlé není.
Jak omezit plýtvání potravin a vyhazování zkaženého jídla? Nakupujte uvážlivě a pravidelně kontrolujte, kdy prochází domácí zásoby.
ČTĚTE TAKÉ:
10 nejčastějších otázek o mase. Vadí, když světélkuje a zničí zápach pečení?
Co (ne)může do mrazáku? Rady, díky kterým ušetříte
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz