Kvůli šíření nákazy koronaviru vyšlo již plno rad a nařízení, jak se preventivně proti onemocnění chránit. Podle odborníků je však zbytečné otírat potraviny a jejich obaly po příchodu z obchodu. Zvláště v případě, že toto úsilí zvyšuje váš každodenní stres.
"Chceme vás ujistit, že v současné době neexistují žádné důkazy o tom, že by se prostřednictvím obalů potravin mohl přenášet koronavirus,“ uvedl na twitteru americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Vědec Jamie LIoyd-Smith pracoval spolu s dalšími odborníky na studii, která měla analyzovat, jak dlouho se virus způsobující Covid-19 udrží na různých površích.
ICYMI: FDA has heard your concerns about shopping for #food safely. We want to assure you there is currently NO evidence of human or animal food or food packaging being associated with transmission of the #COVID19 . More food shopping info here: https://t.co/D0g6HSCNGV
— FDA FOOD (Ctr for Food Safety & Applied Nutrition) (@FDAfood) April 21, 2020
"Přestože jeho výzkum zjistil, že virus může žít na kartonu po dobu až 24 hodin a na kovu nebo plastu po dobu dvou nebo tří dnů, sám LIoyd-Smith ale neotírá povrchy potravin po příchodu z obchodu,“ píše CNN.
Podle vědce je nejdůležitější si po vybalení potravin řádně umýt ruce. Pokud si však lidé chtějí být jistí, že minimalizovali riziko přenosu, je podle něj rozumné nechat potraviny, které se nezkazí mimo lednici, jeden nebo i více dní odležet a až poté je rozbalit. Výrazně se tak sníží riziko kontaminace.
Související obsah
Pokud se lidé chtějí preventivně bránit, odborníci radí zaměřit se na správné umývání a dezinfekci rukou. "Nechci zlehčovat ničí obavy, ale záleží především na správném dodržování hygieny, otírání potravin už pak není tak důležité,“ uvádí odborník na bezpečnost potravin Benjamin Chapman.
Boty si v obchodě zkusíme, ale oblečení ne! Více se dozvíte v následující reportáži:
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz