Domácí

Bez zmrzliny v létě ani ránu! TIPY na nejlepší recepty na domácí zmrzlinu

Bez zmrzliny v létě ani ránu! TIPY na nejlepší recepty na domácí zmrzlinu
Zdroj: TN.cz

K horkým letním dnům zmrzlina neodmyslitelně patří. Obchody nabízí nepřeberné množství příchutí od různých výrobců, pravé domácí zmrzlině se ale žádná nevyrovná. Zde je sedm nejlepších receptů na domácí zmrzlinu.

Vanilková klasika se smetanou

Budete potřebovat:

200 g moučkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
45 ml mléka
1 vanilkový lusk
1 vanilkový cukr
7 žloutků
2 až 3 lžíce strouhané nebo nasekané čokolády

Touhle zmrzlinou zaručeně potěšíte každého milovníka sladké klasiky. Ozvláštnit ji můžete přidáním nasekaných sušenek, nebo třeba levandulových květů.

 

Žloutky utřete s cukrem do pěny. Vanilkovou dužinu povařte v mléce smíchaném se smetanou. Poté přeceďte do žloutkové pěny – nezapomeňte stále míchat. Povařte až do zhoustnutí. Jakmile směs vychladne, můžete přidat čokoládu.

Pokud máte doma zmrzlinovač, můžete práci nechat na něm. Pokud tu možnost nemáte, neuškodí zhruba jednou za půl hodiny zmrzlinu vyjmout z mrazáku a promíchat, dokud zcela neztuhne. Předejdete tak tvorbě nežádoucích ledových krystalků.

Čokoládová zmrzlina

Budete potřebovat:

150 ml smetany ke šlehání
Zhruba 50 g cukru
100 g čokolády na vaření
Zhruba 300 ml plnotučného mléka
30 g kakaa

Tato zmrzlina je lahodná sama o sobě, můžete ji ale případně ozvláštnit například přidáním banánů, ořechů nebo skořice s kapkou rumu. Mléko s cukrem nejprve přiveďte k varu, poté do něj vmíchejte nalámanou čokoládu a prosáté kakao.

Související obsah

Směs dál už není potřeba vařit, jen míchat, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Zatímco bude zmrzlinový základ chladnout, ušlehejte si šlehačku. Tu pak opatrně vmíchejte do směsi. Hotovou zmrzlinu přelijte do vhodné nádoby a dejte do mrazáku. Během prvních pěti hodin je třeba ji několikrát promíchat, postačí jednou za hodinu.

Vanilková zmrzlina je oblíbená klasika, kterou lze snadno ozvláštnit ovocem, ořechy nebo jedlými květy.

Zdroj: Profimedia

Jahodová s řeckým jogurtem

Budete potřebovat:

500 g mražených jahod
200 g řeckého jogurtu
Zhruba 50 ml studeného mléka
Zhruba 2 lžíce moučkového cukru
1 až 2 lžíce medu

K výrobě této zmrzliny budete potřebovat mixér, nejlépe takový, který zvládne drtit led. Výhodou téhle pochoutky je to, že ji můžete servírovat okamžitě. Pokud se ji rozhodnete dát do mrazáku, před podáváním je třeba ji nechat několik minut povolit – zmrzne opravdu důkladně.

Související obsah

Všechny suroviny kromě mléka vložte do mixéru a mixujte na plný výkon tak dlouho, dokud nevznikne hladká kaše. Podle potřeby přilévejte mléko. To je vše – zmrzlinu můžete rovnou servírovat.

Další recepty na lahodné domácí zmrzliny najdete na další straně.

Pistáciová zmrzlina pro náročné

Budete potřebovat:

375 g mascarpone
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1 lžičku strouhané kůry z citronu
90 g krupicového cukru
200 g loupaných a nesolených pistácií
Můžete přidat půl lžičky mátové esence

Tahle domácí zmrzlina bezpochyby uspokojí ty nejnáročnější mlsouny a milovníky pistácií. Mascarpone prošlehejte se žloutky, citronovou kůrou a případně i mátovou esencí. Bílky vyšlehejte dotuha a vmíchejte cukr. Poté směs opatrně vmíchejte do mascarpone.

Související obsah

Pokud máte zmrzlinovač, přesuňte zmrzlinový základ do něj, pokud ne, vložte do mrazáku a zhruba každých 30 minut promíchejte. Nakonec vmíchejte i pistácie a nechte ztuhnout. Podávat můžete například s pusinkami, nebo kopečky zmrzliny přelijte čokoládou.

Související obsah

  

Zdravá Piňa Colada

Budete potřebovat:

Zamražený ananas pokrájený na kostičky
Krájené zamražené banány (na jeden celý ananas zhruba tři až čtyři)
400 ml kokosového mléka
Javorový sirup nebo stévii (případně jiné alternativní sladidlo)
Rum a limetkovou šťávu podle chuti

Stejně jako jahodovo-jogurtová, i tahle zmrzlina je primárně pro nedočkavce, kteří se do osvěžující lahůdky chtějí pustit hned.

Související obsah

Mírně "povolené" mražené ovoce vložte do mixéru a zalijte kokosovým mlékem. Rozmixujte dohladka. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem či stévií a dochuťte rumem a limetkovou šťávou. Pokud chcete mraženou Piňa Coladou potěšit děti, postačí vynechat rum.

Oblíbený letní drink je lahodný i jako zmrzlina:

Zdroj: Profimedia

Mražená melounová pěna

Budete potřebovat:

Zhruba 1 lžíci práškové želatiny
2 hrnky dužiny z cukrového melounu
Půl hrnku krupicového cukru
1 lžíci citronové šťávy
250 ml ušlehané smetany
Špetku mleté vanilky

Tahle zmrzlina je nejen lahodná, ale také rychle hotová. Navíc ji není třeba během mražení promíchávat. Místo cukrového melounu můžete zkusit také vodní a při přípravě vynechat smetanu a vanilku. Ten správně zralý meloun poznáte mimo jiné podle žluté skvrny, která značí, že na slunci zrál dostatečně dlouho a odpadlé stopky.

Související obsah

Želatinu namočte dle návodu na obalu. Melounovou dužinu povařte zhruba deset minut s cukrem a citronovou šťávou. Jakmile se cukr rozpustí, vmíchejte želatinu a nechte směs zchladnout a ztuhnout. Přidejte vanilku, vmíchejte šlehačku a dejte zamrazit. Servírujte například ozdobené kousky čerstvého melouna.

Mražené jednohubky pro lenochy

Budete potřebovat:

Zamražené banány
Rozpuštěnou čokoládu
Sekané ořechy podle chuti

Pokud vás tlačí čas jsou mražené banánové jednohubky ideálním řešením. Mírně zamražené ovoce nakrájejte na zhruba třícentimetrové kousky a napíchněte na špejli či párátko.

Související obsah

Jednohubky postupně namáčejte do čokolády a obalte sekanými ořechy, které předtím můžete nasucho slabě orestovat. Milovníci sladkého mohou banán před ponořením do čokolády obalit v karamelu nebo skořicovém cukru. Dejte znovu zmrazit.

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Domácí

Důležité Události

Píše se na Deník.cz