Zajímavosti

Sezóna burčáku je v plném proudu. Jak poznat, že je kvalitní? RADY A TIPY

Sezóna burčáku je v plném proudu. Jak poznat, že je kvalitní? RADY A TIPY
Zdroj: Profimedia

V Česku už naplno běží sezóna burčáku. Lahodný mok lidé mohou sehnat prakticky na každém rohu od trhů a jarmarků až po vinárny. Ne vždy se ale jedná o pravý burčák. Přečtěte si, na co si dát při nákupu pozor.

Označení burčák mohou nést pouze nápoje vyrobené z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky v daném kalendářním roce. Pokud prodejce vydává za burčák zkvašený mošt z hroznů dovezených ze zahraničí, klame tím zákazníky.

Vše je v pořádku, pokud je nápoj označený jako částečně zkvašený mošt. Tato informace ale vždy musí být uvedena viditelně spolu s údaji o místě původu a o tom, kdo burčák nebo mošt vyrobil.

"Někteří prodejci se snaží burčák pančovat, například ředit vodou. Přídavek vody je přitom jedním z nejčastějších prohřešků, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce každoročně odhalí," uvádí ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Související obsah

​Doplňuje, že se v burčáku často objevují také syntetická barviva, nedeklarovaný oxid siřičitý nebo etanol z přidaného cukru.

Jak poznat dobrý burčák

Burčák z bílého vína by měl mít žlutou až medově zlatou barvu. Pokud je nahnědlý, je čas zpozornět. Mohla by to být známka toho, že je ředěný jablečným moštem. Může být také starý nebo vyrobený z plesnivých bobulí. Pokud je barva narezlá nebo až téměř průzračná, nápoj je zřejmě zředěný vodou.

Naopak usazenin se vůbec bát nemusíte. Na první pohled by měly být také patrné bublinky oxidu uhličitého.

Související obsah

​Zaměřte se i na vůni burčáku. "Neměl by být cítit plísní, kvasinkami ani hnilobou. Vůně by naopak měla být svěží, čerstvá a hroznová. Měly by v ní být patrné jednotlivé odrůdy vinné révy," vysvětluje Hekšová.

Na co si dát pozor

Letošní burčák by se měl prodávat za zhruba 70 až 80 korun za litr. Pokud je cena nižší, mělo by to ve vás probudit podezření.

Nekupujte burčák, který byl skladovaný v teplém prostředí nebo byl vystavený přímému slunci. Teplo urychluje kvašení, ideálně jej proto kupujte dobře vychlazený.

Správný burčák by také neměl být starší než tři dny. "Burčák musí obsahovat alespoň jedno procento alkoholu – obvykle se však jeho množství pohybuje okolo čtyř až šesti procent," dodává Hekšová.

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Zajímavosti

Důležité Události

Krátká zpráva

Sněmovna odvolala Hanu Lipovskou z Rady České televize

Poslanci v pátek odpoledne odvolali Hanu Lipovskou (za Volný blok) z postu členky Rady České televize. Pro odvolání Lipovské hlasovalo celkem 63 poslanců, dalších 11 bylo proti. Důvodem odvolání bylo porušení zákona, a také ztráta nezávislosti. Hana Lipovská totiž kandiduje v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny. Odvolání už minulý týden doporučil sněmovní volební výbor. Členkou rady ČT byla Lipovská od května loňského roku.

Krátká zpráva

Cestování z některých zemí zpřísní

Ministerstvo zahraničí opět změnilo cestovatelský semafor. Od pondělí 20. září se Slovinsko přesune do tmavě červené kategorie. Neočkovaným lidem se zkomplikuje návrat z Lotyšska, Rumunska a San Marina, které se přesunou z oranžové kategorie do červené. Jednodušší naopak bude návrat z Islandu, Portugalska a Baleárských ostrovů, které se posunou do oranžové.

Píše se na Deník.cz