Domácí

Některé restaurace si libují v přepáleném oleji. Tohle vyděsilo i zkušené inspektory

Některé restaurace si libují v přepáleném oleji. Tohle vyděsilo i zkušené inspektory
Ilustrační foto Zdroj: Getty Images

Při poslední kontrolní akci se pracovníci potravinářské inspekce zaměřili na jakost a bezpečnost fritovacích olejů. Sledovali i to, zda pohostinství dostatečně informují o alergenech v prodávaném jídle a zda složení v menu odpovídá skutečnosti. A výsledky je vůbec nepotěšily.

Každá sedmá restaurace vaří na přepáleném fritovacím oleji, odhalila při poslední kontrole Česká zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kontrolovala celkem 48 restaurací a fastfoodů, kde odebrala 54 vzorků.

"U celkem 13 procent z kontrolovaných vzorků inspektoři zjistili použití takzvaného přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, respektive k přípravě pokrmů. U dvou vzorků laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů," popsal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Součástí kontroly fritovacích olejů bylo také dodržování správného postupu a čistoty. "U 8 procent kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení," uvedl Kopřiva. I přes velmi neuspokojivou situaci se ale jedná o zlepšení. V roce 2020 odhalili inspektoři přepálené oleje v 17 procentech případů.

Související obsah

​Inspektoři také sledovali, zda pohostinství vhodně označují alergeny v nabízených jídlech. Ty totiž mohou způsobit vážné zdravotní potíže. Přítomnost neoznačených alergenů zjistili ve 22 procentech odebraných vzorků.

Podobně dopadla kontrola toho, zda je v jídlech přesně to maso, jaké je popsané v menu. "U 20 procent hodnocených vzorků laboratorní analýza potvrdila alespoň částečnou přítomnost druhu masa, které nebylo deklarováno v nabídce, a spotřebitel tak byl uváděn v omyl ohledně skutečného složení pokrmu," shrnul Kopřiva.

Provozovatelům inspektoři nařídili, aby vše napravili. A čeká je správní řízení ohledně pokuty. Kontroloři restaurace navštěvovali v druhé polovině loňského roku. V tabulkách níže jsou uvedení provozovatelé a výrobci, u nichž inspekce odhalila pochybení:

Pohostinství s přepáleným olejem

nedostatek provozovatel a restaurace
přepálený fritovací olej Pavel Pokorný
Ronov Nad Doubravou (Chittussiho náměstí 119, Ronov Nad Doubravou 538 42)
přepálený fritovací olej Van Thang Tran
Plzeň (Skupova 490/24, Plzeň 301 00)
přepálený fritovací olej Lucie Foltýnková
Ostrava (Svornosti , Ostrava 700 30)
přepálený fritovací olej Doan Le Danh
Domažlice (náměstí Míru 43, Domažlice 344 01)
přepálený fritovací olej PQT Prosperity Invest
Liberec – Liberec XI-Růžodol I (Sousedská 599, Liberec – Liberec XI-Růžodol I 460 01)
přepálený fritovací olej Anna Tvarůžková
Poděbrady (Obora 27, Poděbrady 290 01)
přepálený fritovací olej Štěpán Vorel
Praha (plukovníka Mráze 1182/24, Praha 102 00)
zdroj: SZPI

Odhalené nezmíněné alergeny

název výrobku místo kontroly výrobce
Club Sandwich Olga Máčelová
Opava (Hrnčířská 269/8, Opava 74601)
Olga Máčelová
Hrnčířská 269/8, Opava 74601
Svratecký guláš, bramboráčky Losenka
Žďár nad Sázavou (Žižkova 227/1, Žďár nad Sázavou 59101)
Losenka
Tortilla plněná kuřecím masem Bull invest
Zlín (L. Váchy 517, Zlín 760 01)
Bull invest
L. Váchy 517, Zlín 760 01
Jelení guláš, variace knedlíků Moravské restaurace
Ostrava (Sokolská třída 1944/51, Ostrava 702 00)
Moravské restaurace
Sokolská třída 1944/51, Ostrava
Zapečená ciabatta s kozím sýrem, mozzarellou a sušenými rajčaty Inter Znojemia Group
Znojmo (Kovářská 309/10, Znojmo 669 02)
Inter Znojemia Group
Kovářská 309/10, Znojmo 669 02
zdroj: SZPI

Rozdíly v druhu masa mezi informacemi v jídelním lístku a ve skutečnosti

název výrobku místo kontroly výrobce
Jelení guláš Zelená žába
Pardubice (Hronovická 929, Pardubice 530 02)
Zelená žába
Hronovická 929, Pardubice
Velký talíř jen maso – Kebab hovězí GERMIK SHY
Uherský Brod (Komenského 208, Uherský Brod 688 01)
Kebab maso (hovězí, krůtí, kuřecí mix) Mehmet Resat Can
Liberec (Moskevská 52/24, Liberec 460 01)
Epis Dönerproduktion – Ümit Yapnaz
Ringbahnstr. 22–30, Berlín, Německo
zdroj: SZPI
TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Píše se na Deník.cz