Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 21.12. 2015 17:11
video testujeme

TEST ČOKOLÁD NA VAŘENÍ: Co je čokoláda a co jen poleva?

Zdroj: TN.cz

Ke konci adventu jsme si pro vás připravili test čokolád na vaření. Pro našeho kulináře jsme si ale tentokrát přichystali malý chyták. V našem testovém nákupu jsme koupili šest čokolád na vaření a přidali k nim jednu polevu. Schválně, jestli Petr Stupka tenhle malý podvod prohlédne!

Kulinář Petr Stupka se nám hned v úvodu přiznal, že ze všech čokolád má nejraději právě tu na vaření. Čokolády jsme našemu odborníkovi naservírovali do mističek a s napětím pozorovali, jak si s testem poradí. Stupka nejprve ke vzorkům přivoněl a následně zkoumal lom a řez čokolád.

 

Kvalita čokolády se totiž podle Stupky pozná nejen podle její chuti a vůně, ale i podle lomu a řezu. Proto vždy kulinář čokoládu nařízl a pečlivě zkoumal její strukturu. Už podle nářezu a lomu čokolády byly patrné rozdíly mezi výrobky – některé čokolády se rozpadávaly na jemné a ostré nitky, jinde zůstaly ukrojené kousky vcelku. Následně kulinář čokolády za studena ochutnal.

 

 

"Při ochutnávání čokolády nechvátejte, dejte si kousek čokolády na jazyk a nechte ho v puse pomalounku rozplývat. Ta čokoláda vám pak něco řekne o své kvalitě," radí Petr Stupka. No a protože s čokoládou na vaření se v kuchyni hlavně vaří, nemohli jsme zůstat pozadu a čokolády jsme dali do vodní lázně ohřát.

 

Po ohřátí Stupka čokolády pečlivě promíchal a následně opět ochutnával. A došlo na lámání chleba. Stupka prohlédl naši lest a hned v úvodu hodnocení varoval před polevami na vaření, které člověk v supermarketu lehce zamění za čokoládu: "Pozor, když budete kupovat čokoládu na vaření, ať nekoupíte čokoládovou polevu, protože podle mě ta sedmička (vzorek č. 7) není čokoláda na vaření, ale poleva," nenechal se nachytat kulinář.

 

Pořadí testovaných čokolád na vaření

 

Problémem polevy je, že obsahuje příliš mnoho tuku a příliš málo kakaa. Testujeme ale čokolády, a tak polevu stavíme v rámci objektivity mimo jakékoliv hodnocení. Teď už ale zpět k opravdovým čokoládám. Poslední tři čokolády v testu se zdály Stupkovi příliš sladké. Na posledním, tedy šestém místě, se umístila čokoláda na vaření Figaro. O stupínek lépe si vedla čokoláda Orion, která je o něco hladší a tím i v konečném pokrmu lepší.

 

Na 4. místě se umístila čokoláda na vaření od značky Carla, která je z té sladké trojice podle Stupky nejlepší. Na stupně vítězů dosáhla čokoláda Cooking chocolate značky Fin Carré (3. místo), která je podle Petra Stupky chuťově dokonce nejlepší, ale je spíše jemná a vhodná tedy k jídlu a ne tolik na vaření.

 

 

"S prvním a druhým místem jsem měl dilema, protože obě ty čokolády splňují mé představy, jsou plné chuti, hořké a kakaové," hodnotí vítěze testu Stupka. Nakonec bere stříbrnou medaili čokoláda na vaření Stilla dolce a zlato čokoláda z Globusu. Po vyhodnocení jsme našemu kulináři předložili obaly od čokolád a tím i jejich složení. "Je dobré si při nákupu hledět obsahu kakaa, v případě prvních třech míst je ten obsah vždy přes 50 %, takže to potvrzuje má slova o kakaové chuti," měl na závěr radost kulinář.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Děsivý příběh: Klučina nikdy neprožije Vánoce. Má na ně těžkou alergii!

Nechutné: Muž našel v čokoládě obřího červa!

TN.cz

Diskuze

21.12. | 17:08 lada48
2
21.12. | 13:51 amperek50 - Láďa Hruška se vrací?