Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 7.6. 2013 08:16
test čokolád

VELKÝ TEST ČOKOLÁD: Co je jen tučná náhražka a co správná čokoláda z bobů?

Test - Čokoláda
Zdroj: Martin Chamer

Připravili jsme pro vás velký test mléčných čokolád. S nasazením vlastního jazyka je testoval šéfkuchař Vladimír Honzák. A přinejmenším jednou dokonce neměl daleko ke zvracení...

Historie čokolády sahá do dávnověku, kdy si staří Mayové z kakaových bobů vařili čokoládový nápoj. V 16. století Španělé přivezli tento nápoj do Evropy a v 17. století ho popíjela šlechta jako exkluzivní nápoj. Až někdy v průběhu 19. století v Evropě vymysleli způsob výroby tuhé čokolády, jak ji známe dnes.
 

 

Čokoláda se vyrábí standardně ve třech úpravách. "Hořká čokoláda by měla obsahovat minimálně 34 % čokoládové sušiny. Neměl by v ní být žádný rostlinný tuk. Ten je důležitý, protože když tam přidáváte rostlinný tuk a lecitin, nahrazujete tím kakaové máslo. Kvalitní čokoláda tedy neobsahuje žádný rostlinný tuk a jen minimum lecitinu," vysvětluje šéfkuchař Honzák.
 

19

Test čokolád

Zdroj: Martin Chamer

Test - čokoláda - Ritter SPORT

Hodnocení:


 

A ty další dva druhy čokolády? Těmi jsou mléčná a bílá. "Mléčná čokoláda vzniká tím, že tam přidáte buď mléko nebo sušené mléko. A bílá čokoláda je vlastně jen čokoládové máslo bez pražených bobů a mléko?ů popsal základní druhy čokolád Vladimír Honzák.
 

JAK JSME TESTOVALI ČOKOLÁDY - 1. část
 

Zdroj: TN.cz

 


JAK JSME TESTOVALI ČOKOLÁDY - 2. část
 

Zdroj: TN.cz


 


 

 

On sám preferuje méně sladké čokolády a tvrdí, že "do čokolády se má dávat tolik cukru, jako když solíte jídlo. Neměla by být příliš sladká."
 

 

POŘADÍ V TESTU
 

1. místo: Milk Chocolate Bellarom (200g)
 

Test - Čokoláda - 6
Zdroj: Martin Chamer

 

Hodnocení: Má velmi intenzivní čokoládovou vůni. Strašně příjemně voní. Příjemně se lepí na patro. Je to poctivě udělaná čokoláda, vynikající.
 

Složení: Obsah kakaové sušiny nejméně 33 %. Obsah mléčné sušiny nejméně 20 %. Cukr, kakaové máslo, sušená smetana 16 %, kakaová hmota, sušené plnotučné mléko 5 %, sušená sladká syrovátka, laktóza, emulgátor sojový lecitin, přírodní aroma - vanilin.
 

Cena: 37,90 Kč (Lidl)
 

Výrobce: Lidl Stiftung, Německo
 

 

2. místo: Lindt Excellence - Extra Creamy (100g)
 

Test - Čokoláda - 9
Zdroj: Martin Chamer

 

Hodnocení: To je dobrá čokoláda. Výrazně jiná než ostatní. Dělají to dobře, i když je na mě taky dost sladká. Čokoládová chuť je jasně intenzivní. Příjemná chuť, intenzivně čokoládová.
 

Složení: Obsah kakaové sušiny nejméně 30 %. Cukr, kakaové máslo, sušené mléko, kakao, máslový tuk, laktóza, odtučněné sušené mléko, výtažek z ječného sladu, emulgátor sojový lecitin, aroma - vanilin.
 

Cena: 59,90 Kč (Albert)
 

Výrobce: Lindt a Sprüngli SAS, Francie

 

3. místo: Milk Chocolate Fin Carré (100g)
 

Test - Čokoláda - 4
Zdroj: Martin Chamer

 

Hodnocení: Na lomu je dobrá, voní hezky intenzivně. Není tak sladká, to bych upřednostňoval. Je tu cítit čistě čokoládová chuť, cukernatost a čokoládová chuť je vybalancovaná.
 

Složení: Obsah kakaové sušiny nejméně 30 %. Cukr, kakaové máslo, sušené odstředěné mléko, kakaová hmota, sušená sladká syrovátka, máselný tuk, emulgátor slunečnicový lecitin, dřeň z jader lískových oříšků, přírodní aroma - vanilka.
 

Cena: 13,90 Kč (Lidl)
 

Výrobce: Solent, Německo
 

 

4. místo: Mléčná čokoláda Orion (100g)
 

Test - Čokoláda - 2
Zdroj: Martin Chamer

 

Hodnocení: Při lomu trochu lupne. Není tak sladká, chuť čokolády není intenzivní. Nenadchla mě tolik. Není tam cítit síla čokolády.
 

Složení: Obsah kakaové sušiny nejméně 30 %. Cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, sušené mléko, sušená syrovátka, mléčný tuk, lískooříšková pasta, emulgátor slunečnicový lecitin, vanilkový extrakt.
 

Cena: 23,90 Kč (Albert)
 

Výrobce: Nestlé Česko, Praha, Česká republika
 

 

5. místo: Milka - Alpine Milk (100g)
 

Test - Čokoláda - 3
Zdroj: Martin Chamer

 

Hodnocení: Milka je typická tím, že je hodně sladká. Není to špatně udělaná čokoláda. Má standardní chuť průmyslově vyráběné čokolády.
 

Složení: Obsah kakaové sušiny nejméně 30 %. Cukr, kakaové máslo, sušené odstředěné mléko, kaková hmota, sušená syrovátka, mléčný tuk, lískooříšková pasta, emulgátor (sojový lecitin), aroma.
 

Cena: 25,90 Kč (Albert)
 

Výrobce: Kraft Foods, Německo
 

 

6. místo: Ritter Sport (100g)
 

Test - Čokoláda - 1
Zdroj: Martin Chamer

 

Hodnocení: To není špatná čokoláda. Jestli je tam rostlinný tuk, nebude ho hodně. Spíš tam bude mléčný tuk. Tady mi žádná chuť nebyla nepříjemná. Trochu jsem cítil nějaký oříšek a vanilkové aroma. Není to špatná čokoláda, ale není super. Je to taková střední třída, která neurazí. Není tam nic hnusného.
 

Složení: Obsah kakaové sušiny nejméně 30 %. Cukr, sušené mléko (23 %), kakaové máslo, kakaová hmota, lískooříšková pasta, emulgátor (sojový lecitin, aroma přírodní).
 

Cena: 26,90 Kč (Lidl)
 

Výrobce: Alfred Ritter, Německo
 

 

7. místo: Mléčná čokoláda Albert Quality (200g)
 

Test - Čokoláda - 8
Zdroj: Martin Chamer

 

Hodnocení: Příjemně silně voní. Je hodně sladká a něco mi vadí v chuti. Něco, co mi není příjemné. Není to špatně udělaná čokoláda, ale...
 

Složení: Obsah kakaové sušiny nejméně 30 %. Cukr, kakaové máslo, sušené mléko, kakaová hmota, laktóza, mléčný tuk, sušená syrovátka, emulgátor sojový lecitin, aroma.
 

Cena: 39,90 Kč (Albert)
 

Výrobce: neuveden, země původu: Německo

 

8. místo: Mléčná čokoláda Figaro (100g)
 

Test - Čokoláda - 7
Zdroj: Martin Chamer

 

Hodnocení: Ze zlomu je vidět, že tam je něco, co ve správné čokoládě nemá být. Při lámání nekřupne. Je hodně sladká - to mi vadí. Je to strašně tučný. Celkově zklamání. Tahle čokoláda je strašně sladká a je tam hrozně tuku. Chuť čokolády je utlumená. Cítíte jen mastnotu a sladkost.
 

Složení: Obsah kakaové sušiny nejméně 25 %. Cukr, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, kakové máslo, sušená syrovátka, rostlinný tuk, mléčný tuk, emulgátory (sojový lecitin, E476), aroma.
 

Cena: 21,90 Kč (Albert)
 

Výrobce: Kraft Foods

 

9. místo: Mléčná kakaová pochoutka Millano (100g)
 

Test - Čokoláda - 5
Zdroj: Martin Chamer

 

Hodnocení: Už na lomu čokolády vidím, že je špatná. Tohle je hnus fialovej. To nemá s čokoládou nic společného. Je v tom něco odporného, nedá se to ani pozřít. Nechápu, jak tohle někdo vůbec může vyrobit. Je to plné tuku, nerozpouští se na jazyku. Je to jako byste si nalili friťák do huby.
 

Složení: cukr, ztužený rostlinný tuk palmový, sušená syrovátka z mléka, sušené odstředěné mléko 5 %, vláknina, kakový prášek se sníženým obsahem tuku 3,5 5, emulgátory (sojové lecitiny, aroma)
 

Cena: 9,90 Kč (Albert)
 

Výrobce: ZWC Millano Krzystof Kotas, Polsko

 

 

Elegantní soupravu pro přípravu čokoládového fondue najdete teď na YOOPY.cz pouze za 399 Kč - podívejte se.
 

 

ČTĚTE TAKÉ:

Čokoláda při dietě? ANO!
Tmavá čokoláda = sladká cesta k hubnutí

 

tn.cz / gar

Diskuze

Nejvíce hodnocené komentáře:

6.6. | 17:18 Michaela Wessela
19
nalili friťák do huby :-D
6.6. | 20:30 sparkii1
-9
Ani jednu, zvedá se mi kufr. Tyto blafy nemají s čokoládou nic společného. ...
7.6. | 20:39 Miroslav Hanko
6
Hodnotit mléčné čokolády je bezpředmětné.Když čokoláda tak jedině hořká a aspon 6O%kakaa.
7.6. | 00:00 mova
4
Baví mě, jak se tady stádo hloupých ovcí pod taktovkou Novy pohoršuje, že se nazývá čokoládou to, co není čokoláda. Ale když evropská unie zakazuje nazývat ...
6.6. | 20:30 sparkii1
-9
Ani jednu, zvedá se mi kufr. Tyto blafy nemají s čokoládou nic společného. Čokoládou je pro mě Francois Pralus, Michel Cluizel, Varholna, Bonnat, Amedei.
6.6. | 19:33 chocolate-boy
6
je nemorální a ilegální tyhle výrobky nazývat čokoládou 50% sušiny je minimum co se dá akceptovat, preferuji 70% neobsahuje tolik cukru který se ukládá ve formě špeků:o)
6.6. | 17:18 Michaela Wessela
19
nalili friťák do huby :-D