Co máme rádi?

Jací jsou Češi jedlíci? Průzkumy zodpověděly odvěkou otázku

Klára Pospíšilová
Klára Pospíšilová
25.11. 2019 22:18
Téma:

Teď už oficiálně víme, jací jsou Češi strávníci. Mořské plody, hmyz nebo žabí stehýnka moc nemilujeme. Jsme spíše konzervativní a preferujeme hlavně hotovky - nejlépe národní kuchyně. Definitivně to potvrdily poslední průzkumy.

Některé ženy je líbají a doufají, že se změní v krásného prince. Asiaty nebo Francouze zaujaly hlavně jejich nožky. Na celém světě se ročně sní více než tři miliardy žab.

 

Češi jsou oproti světu konzervativní - až 85 procent z nich nikdy neochutnalo žabí stehýnka. Osm z deseti Čechů od nich odrazuje nejen vzhled, ale i cena. V restauraci za tradiční české jídlo třeba v podobě svíčkové zaplatí průměrně kolem 120 korun, porce žabích stehýnek vyjde i na dvojnásobek.

 

Oblíbená mezi Čechy nejsou ani třeba játra nebo ledvinky - ty nikdy neochutnalo přes padesát procent dotázaných. Jako národ máme prý problém i se syrovým masem, mořskými plody anebo cibetkovou kávou. Čechům vadí způsob, jak vzniká.

"Cibetka si vybera ta nejlepší kávová zrna, která následně sní, pak je vyloučí, pak se to upraží," připomíná majitel pražírny Tomáš Balada.

 

Oblibě se netěší ani hmyz. Ten by neochutnalo až šedesát procent Čechů. Podle odborníků je ale superpotravinou budoucnosti a to díky vysokému obsahu bílkovin.

pez TN.cz