debaty u piva Nastartujme Česko

Pohostinství utrpělo tvrdou ránu, krize ale podle expertů nepřinesla jen negativa

Téma:

V pondělí jste mohli sledovat první díl nového pořadu Debaty u piva, ve kterém moderátor Petr Suchoň diskutoval s foodblogerem Lukášem Hejlíkem a sládkem Prazdroje Václavem Berkou o pohostinstí a dopadech koronaviru na něj. Podle nich přišla vláda s rozvolňováním opatření na poslední chvíli, dopady jsou velmi náročné, krize ale podle nich nepřínesla jen negativa.

První díl pořadu Debaty u piva se věnoval pohostinství. Hosté v přímém přenosu zhodnotili aktuální situaci v oboru, ve kterém patří mezi špičky. Přinesli také pohled do budoucna a podělili se o plány, které by oni sami chtěli realizovat, aby oživili ekonomiku.

 

Dopad krize, kterou vyvolalo šíření koronaviru, byl na pohostinství ohromný. Restaurace, hotely a další podniky musely ze dne na den zavřít, dopady ale byly mnohem složitější. Ze dne na den například vypadla poptávka po zboží, které by tyto podniky jinak nakoupily. Někteří lidé na tuto situaci ihned reagovali, Hejlík ocenil, že lidé nemysleli vždycky jen na sebe, ale pomáhali i dalším, které postihla krize stejně.

 

Vláda podle Hejlíka a Berky přišla s rozvolňováním bezpečnostních opatřeních na poslední chvíli, jinak by to bylo zřejmě katastrofální. Na provozovatele, kteří se nyní vrací k normálnímu fungování, čeká ale celá řada výzev.

 

Mnozí například čekají s otevřením zahrádek až na poslední vlnu rozvolňování, aby bylo vše připravené. S prvními pivy chce Prazdroj restauracím s jejich pivem pomoci. "My jako pivovar je v tom podpoříme, první piva, která v té hospodě půjdou, jdou na nás. Takže každá ta hospoda má sud piva a prvních 100 hostů pije na plzeňský pivovar," uvedl Berka.

 

V současné době je například velkým trendem udržování kvality jídla a nápojů, což by mohlo fungovat v případě restaurací i do budoucna.

 

Kromě negativních věcí ale krize přinesla i nějaká pozitiva. Jedním z nich je zavádění bezkontaktního způsobu placení, což celý proces placení také výrazně urychlí.

 

Berka ocenil pomoc státu pro podnikatele, kteří museli zavřít, podle něj ale spoustu lidí na některé projekty nedosáhne, ocenil ale například řešení s nájmem. Hejlík, také potvrdil, že nezná nikoho, kdo na podporu dosáhl, také ale vyzdvihl snahu některých obcí a měst, které například zavádí dočasně zahrádky zdarma a další, aby se mohly podniky postavit na nohy.

 

Lukáš Hejlík je v současnosti jedním z nejuznávanějších foodblogerů. Na svou Gastromapu přidává zajímavé restaurace a podniky, na které narazí při cestách po Česku. Diváci TV Nova ho ale mohou znát i jako herce ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2. Vystupuje také v divadle.

 

 

Václav Berka pochází z rodiny sládků, v historii plzeňského Prazdroje zastupuje už třetí generaci Berků. První várku piva prý uvařil už v 15 letech, kdy byl v plzeňském pivovaru na brigádě. V pozici staršího sládka jezdil po Česku i celém světě a prezentoval historii, výrobu i správnou péči o pivo.

  

Nový diskuzní pořad vznikl v rámci iniciativy TV Nova na podporu české ekonomiky s názvem Nastartujme Česko. Jeden nebo dva hosté vždy ve třiceti minutách přiblíží dění ve svém oboru a kroky, které by se podle nich měly podniknout. Debaty u piva vysíláme v přímém přenosu vždy v pondělí od 18:00.

 

"Koronavirová krize zasáhla naši ekonomiku i společnost způsobem, jaký jsme dosud nezažili. Nyní se pomalu vracíme k normálu. Je v zájmu nás všech, aby tento návrat byl co nejrychlejší. Chceme proto podpořit českou ekonomiku a podnikatele a pravidelně je informovat o novinkách a možnostech v nejrůznějších oborech," uvedl ředitel zpravodajství televize Nova Kamil Houska.

 

 

Iniciativa Nastartujme Česko, kterou spustila televize Nova v polovině dubna, apeluje na veřejnost, aby podpořila lokální živnostníky a podnikatele, kteří kvůli koronavirové pandemii řeší existenční potíže. Jejím cílem je rozšíření povědomí o tom, jak každý z nás může pomoci restartovat českou ekonomiku ve všech myslitelných oblastech.

TN.cz