ZKUSTE HO LETOS JINAK

Mistrovství bramborových salátů má vítěze, bodovaly nezvyklé RECEPTY

Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu
Zdroj: Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu
Michaela Trochová
Michaela Trochová
Aktualizováno 23.12. 2019 14:29
Téma:

Ve středočeském Mratíně proběhl již třináctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019. O titul se utkalo celkem 18 kuchařských týmů a porota to ani tentokrát neměla jednoduché.

Soutěžící vytasili nejen zajímavé recepty, předvedli také mnoho neotřelých nápadů na servírování, případně do receptu zakomponovali témata, která momentálně hýbou společností, jako je 30. výročí sametové revoluce nebo obavy o klima.

 

Soutěžní týmy byly rozděleny do dvou kategorií – junioři a senioři. Ačkoliv byli kuchaři pod drobnohledem poroty a šlo jim o titul mistrů ČR, ochutnávat a získávat inspiraci mohli i všichni diváci, kteří se přišli na akci podívat.

 

V kategorii seniorů se mistry České republiky v přípravě bramborového salátu stal tým Tři grácie, který tvoří mistrové odborného výcviku na SOU gastronomie a podnikání v Praze 9. Letos pojali servírování bramborového salátu v duchu oslavy výročí třiceti let od Sametové revoluce a svůj výtvor nazvali prostě Sametový salát. Aranžmá naservírovaného stolu či originální dekorace spolu s vynikající chutí tak porota ocenila první příčkou.

 

Juniorskou kategorii ovládl tým Diplomatky, které svůj Lesní salát servírovaly velmi originálně na dřevě a nebály se použít ingredience jako je smrkový džem, kaštany či křepelčí vajíčka.

 

 

„Soutěžící si letos dali velkou práci s výzdobou. Recepty byly většinou tradiční, ale osvěžené nějakou zajímavou ingrediencí, která jim dodala šmrnc. Zároveň bylo vidět, že pro mladé je téma ekologie a ochrany přírody důležité,“ říká Magdaléna Šodorová z Vitany.

 

Zajímalo by vás, jak takový vítězný salát chutnal? Od vítězů jsme získali recept, takže si jejich originální bramborový salát můžete zkusit udělat i doma.

 

SAMETOVÝ SALÁT

 

 

Suroviny:

 
1,5 kg brambor
20 dkg anglické slaniny
200 g sterilovaného hrášku bez nálevu
1 velká cibule
0,75 l sklenice nakládaných okurek
3 vařená vejce
3 mrkve
1 jablko
200 g celeru
1 petržel
1 smetana na šlehání (100 ml)


1 lžíce worcesteru
2 lžíce plnotučné hořčice
425 ml majonézy
Lžička cukru, sůl a pepř

 

Postup:


Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Vše promícháme s majonézou, přidáme hořčici, worcester, cukr, sůl a pepř. Na ozdobu tým použil labutě vykrájené z jablek.

 

 

LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem na křepelčí vajíčka

 

 

Suroviny:


1 kg brambor
80 g šalotky
80 g sterilovaného hrášku
4 středně velké mrkve
5 ks kyselých okurek
300 g Vitana majonézy
1 lžíce hořčice
100 g smrkového džemu (z mladých výhonků)
150 g jedlých kaštanů
Citrónová šťáva

 

Ozdoba:
Slanina
Smrkový džem
Křepelčí vajíčko

 

Postup:


Uvaříme brambory a také v octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrách a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Přidáme sůl a pepř a smícháme s majonézou. Nakonec smícháme vše dohromady. Udíme a podáváme na dřevu.

TN.cz