Sedmikráska není jen okrasou mnohých zahrad, ale je i zdraví prospěšná! Má v sobě vitamín C a pro jarní detox je naprosto ideální. Navíc je zcela zadarmo, když si ji natrháte v přírodě nebo na zahradě.
Sedmikráskové květy i listy můžete použít do salátů, můžete je upravit samostatně nebo s jinou listovou zeleninou podle vlastní chuti. Podívejte se sedmikráskový salát a další skvělé a zdravé recepty:
Sedmikráskový salát
200 g sedmikrásek (květy i listy), 150 gramů nastrouhané mrkve, 1 citrón, 2 lžíce olivového oleje, sůl
Květy a nasekané listy sedmikrásek smíchejte s nastrouhanou mrkví, přidejte šťávu z jednoho citrónu a olivový olej. Sůl přidejte podle chuti.
Sedmikrásková omáčka
100 květů sedmikrásek, 30 listů sedmikrásek, 1 pórek, jíška, olej, mléko, sůl
Na pánvi s olejem rozdělejte jíšku s nakrájeným pórkem. Směs pak rozřeďte mlékem, osolte a nakonec přidejte nakrájené listy a květy sedmikrásek.
Sedmikráskové kapary
500 poupat sedmikrásek, 250 ml octa, 250 ml bílého vína, sůl
Poupata sedmikrásek omyjte a vařte 5 minut v nálevu z vína, octa a půl lžičky soli. Směs nalijte do skleniček a dejte vychladnout. Můžete však použít i nálev podle vlastní chuti.
Sedmikráskový sirup
500 květů sedmikrásky, 750 g krystalového cukru, 750 ml vody, 1 citrón
Spařte květy ve vroucí vodě a přidejte šťávu z citrónu. Směs zakryjte a nechte den odpočívat. Pak ji přeceďte, přidejte cukr a vařte, než směs zhoustne do podoby sirupu. Sirup je vhodný do čaje při potížích s dýchacími cestami.
Sedmikrásková omeleta
hrst květů sedmikrásek, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, sýr sůl, tuk na smažení
Vejce rozšleháte s mlékem, solí a moukou. Těsto nalijte na pánev a těsně před jeho ztuhnutím posypte nasekanými lístky.
Sedmikráska je v kuchyni univerzální přísadou. Můžete ji používat jako ozdobu na sladká i slaná jídla. Oživit jí můžete bramborový salát, nádivku nebo i obyčejný chléb s máslem.
ČTĚTE TAKÉ:
Láďa Hruška vařil levně a chutně pro Michala Davida. Povedlo se mu to?
VIDEO: Velikonoční dortík Ládi Hrušky pro Halinu Pawlowskou