Polední menu v restauracích za poslední rok podražilo, a to v průměru o sedm korun. Nejvíc obědy zdražily na Vysočině, ale vůbec nejdražší byly v Praze, v Královéhradeckém a Olomouckém kraji. Zdražování surovin a nákladů se prý na jídelních lístcích projeví i letos.
Lidé, kteří si loni každý pracovní den dopřáli polední menu, zaplatili o téměř 1700 korun více než rok před tím. Časy hovězího guláše se šesti za 65 korun jsou dávno pryč. "Surovinové, energetické a hlavně mzdové náklady neustále rostou. V posledních letech zejména ty mzdy," vysvětlil provozovatel restaurace Michal Nahálka.
I proto "meníčka" loni zdražila v průměru o téměř sedm korun. "Nejvyšší meziroční změna přes osm a půl procenta byla naměřena na Vysočině, naopak nejnižší rozdíl necelá čtyři procenta byl zaznamenán v Moravskoslezském kraji. Tak jako v roce 2018, i loni překvapila Praha, kde bylo meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem," vyložil Jakub Lukáš z portálu menicka.cz.
Polední menu prolomilo stokorunovou hranici v roce 2017. O rok později bylo dražší o šest korun a loni vyšel oběd v průměru na 113 korun.
Nejméně za oběd, 103,9 koruny, platí lidé v Karlovarském kraji. Kdyby se za stejné peníze měli stravovat v Královéhradeckém kraji, kde menu vyjde na 119,6 korun, byli by měsíc a půl bez oběda.
Související obsah
"Vstupní náklady stoupají a i my jsme připraveni zdražit polední menu, ale v řádu jednotek korun," řekl provozní manažer restaurace Michal Foltýn.
"Náš cenový nárůst nereprezentuje cenový nárůst nákladů. Nechci, aby to zákazník pocítil nějak značně, a snažíme se cenu zvýšit citlivě, jednou za rok," uvedl Nahálka. S podobným zdražením jako loni prý musíme počítat i letos.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz