Domácí

Restauratéry i hosty škrtí drahota. Lidé si už k obědu nedávají ani polévku

Už to známe každý. Podnikatelům stoupají náklady, a tak musejí zvyšovat ceny. Výjimkou nejsou ani restaurace. Ty už zdražily i oblíbená polední menu. A zákazníci kvůli tomu mění své zvyky. Stále častěji si dávají obědy bez polévky a bez nápoje. A méně piv se vypije i v hospodách a barech.

Méně hostů, menší útraty. Epidemie covidu nabourala podnikání v gastronomii a inflace drtí každého podnikatele, který v oboru vydržel. Kdo nezdražil, čeká ho to v nejbližších dnech.

"Potřebovala bych zdražit, ale bojím se toho, aby se to nepromítlo v návštěvnosti. Máme levný polední menu za 120 korun, od září plánuju za 130," popsala majitelka ústecké restaurace Markéta Prokšová.

Lidé šetří a návštěvy v restauracích patří k prvnímu, co omezují. Podle restauratérů méně utrácejí za pití, nechodí na večeře nebo si nedají dezert. Nejnovější způsob, jak lidé šetří, je ten, že si nedají polévku ani pití, na stole jim tak zůstane jen hlavní jídlo.

Související obsah

​"Dřív to fungovalo líp, lidé víc poseděli, dali si i dva nápoje, ale teď je vidět, že mají hluboko do kapsy," zhodnotil majitel restaurace v Ústí nad Labem Vlastimil Žáček. "Je to vidět spíš odpoledne na tom pivě, že odpoledne chodí míň lidí na zahrádky," řekl olomoucký restauratér Jarmil Ctirad. "Je znát na lidech, že se trošičku bojí toho, co přijde na podzim a v zimě. Začíná se šetřit," pronesl majitel restaurace v Písku Roman Staněk.

Hospody a restaurace šetří, kde to jen jde. Někdo zmenšuje porce, jiní osekají marže, jen aby nepřišli o zákazníky. V Česku je okolo 30 tisíc restaurací, kvůli stoupajícím nákladům a odlivu zákazníků hrozí krach bezmála polovině z nich.

Vláda pomůže těm, kteří si nemohou pomoci sami, řekl v Televizních novinách místopředseda Sněmovny Jan Skopeček: 

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Píše se na Deník.cz