Plýtvání potravinami

Dáváte rajčata a exotické ovoce do lednice? Děláte velkou chybu!

Plýtvání potravinami je velkým problémem dnešního světa. Domácnosti ročně vyhodí miliony tun jídla a řada potravin, zejména ovoce a zeleniny, se díky svým vzhledovým odlišnostem na pulty obchodů ani nedostane. A to přestože chutí a kvalitou jsou stejné a liší se opravdu jen svým nedokonalým vzhledem. A s tím se nyní rozhodly některé řetězce bojovat!

Do jednoho takového hypermarketu jsme se vydali zjistit, jak boj proti plýtvání potravinami v praxi vypadá. "My odebíráme od našich dodavatelů i ovoce a zeleninu, která má nějaké tvarové, barevnostní nebo velikostní odlišnosti. To by se běžně na prodejní plochu vůbec nedostalo, ale my ho odebíráme a zákazníkům ho nabízíme za zvýhodněnou cenu," vysvětluje manažer externí komunikace společnosti Tesco Václav Koukolíček.

A z takové situace těží vlastně všichni. Dodavatelé jsou rádi, že od nich řetězec odebere celou jejich úrodu, prodejce tím rozšíří svou nabídku a zákazník může ušetřit. Navíc všechny může hřát dobrý pocit, že se díky tomu zamezí plýtvání potravinami. Konkrétně v Tescu je takové "nedokonalé" ovoce a zelenina k dispozici již ve všech hypermarketech: "Od února letošního roku jsme už prodali stovky tun tohoto křivého ovoce a zeleniny," popisuje Václav Koukolíček.

Plýtvání potravinami ale můžeme zamezit i doma. Stačí dodržovat základní pravidla, díky kterým nebudeme nuceni jídlo po čase vyhazovat. Například když nakoupíme maso, můžeme ho rozdělit na více dílů a ty, které hned nespotřebujeme, zamrazit. Mouku nebo strouhanku je třeba dobré zase přesypat z originálního obalu do dózy s víčkem. To proto, aby se v ní zamezilo případnému rozmnožení škůdců. Brambory je zase dobré uchovávat dál od cibule, tyhle dvě potraviny spolu totiž v lednici příliš nekamarádí.

A jak je to například s ovocem? "České ovoce je dobré dávat do chladničky, protože v bytě by velice rychle zrálo a dozrálo by předčasně," radí Věra Doušová z Potravinové banky. Naopak exotické ovoce je ale potřeba skladovat mimo lednici: "Všechny ty banány, papáji, kiwi a avokáda je potřeba skladovat v pokojové teplotě, oni tak ještě dozrají," vysvětluje Doušová.

Související obsah

Málokdo ale ví, že do lednice nepatří například ani rajčata. Ty totiž při skladování v chladničce nejenže přijdou o svoji vůni, ale také o některé živiny a vitamíny. A jak je to s často tolik diskutovaným uchováváním čerstvého pečiva? To si z obchodu přineseme zpravidla v mikrotenovém sáčku. V něm by ale zůstat rozhodně nemělo. Ideální je ho vyndat ze sáčku, zabalit do utěrky a uložit do chlebníku. "Je takový recept našich babiček, že chléb a pečivo vydrží dlouho čerstvé, pokud k němu dáme jablko. Můžete to vyzkoušet, myslím, že to je pravda," radí ředitelka Potravinové banky Praha a Středočeský kraj.

Častým důvodem plýtvání potravinami je také neznalost rozdílu mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí. Lidé pak vyhodí leckdy i to, co by se ještě dalo s klidem zkonzumovat. Převážně čerstvé potraviny mají na svých obalech zpravidla napsáno "spotřebujte do": "Tam je třeba striktně dodržet to datum spotřeby, protože to je datum, do kterého je zaručeno, že tato potravina je konzumaceschopná," vysvětluje Věra Doušová.

Existuje ale i druhý typ data spotřeby, a to minimální doba trvanlivosti: "To jsou trvanlivé věci jako třeba luštěniny nebo sladkosti. Tam to není tak přísné," říká Věra Doušová a upřesňuje, že tyto potraviny lze leckdy zkonzumovat i několik měsíců po datu uvedeném na obalu.



A co poradit na závěr? Určitě si už před nákupem rozhodněte, pro co vlastně do obchodu jdete. Na místě se pak nenechte zlákat slevami na produkty, které nepotřebujete. A nechoďte nakupovat hladoví, přinesete toho pak domů méně.
 

TN.cz

K tématu Plýtvání potravinami

Co byste neměli přehlédnout

TOP ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz

Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz