Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 24. 3. 2017
nastartujte se

Co se v našem těle děje při jarní únavě a jak s ní zatočíte? TIPY

Únava
Zdroj: Thinkstockphotos
Ilustrační foto

Jarní probuzení ze zimního spánku vyžaduje víc než jen pár slunečních paprsků. Obzvlášť, když se zpod mraků objeví jen občas a na chvíli. Vyhrát boj s jarní únavou ale není nic nemožného. Naopak! Stačí pár jednoduchých návyků, které dodají spoustu energie. Podle odborníků se člověk musí zamyslet zejména nad životosprávou.

Pokud vás ostatní osočují, že se na jarní únavu jen vymlouváte, vězte, že to žádný výmysl není. Trpěli jí už naši předci, může za to jednoduše to, jak funguje naše tělo. Přes zimu totiž dostává pořádně zabrat. Místo pohybu na čerstvém vzduchu se zdržujeme v uzavřených přetopených místnostech, tělo se musí bránit náporu nemocí, které se v zimě snadněji přenášejí, nesvědčí mu ani přechody z tepla do zimy.

 

Kromě toho si v zimě dopřáváme častěji tučná jídla bez ovoce a zeleniny, chybí nám sluneční světlo a když se k tomu přidá ještě stres, není divu, že na jaře nemůžeme ani vstát z postele. Tělo během chladných měsíců jede na maximum, imunitní systém pracuje na plné obrátky a organismus často musí sáhnout do rezerv.

 

Na jaře je potom nutné všechny rezervy znovu doplnit. Pomůže pobyt na sluníčku, pohyb a zvláště pak změna jídelníčku. Přečtěte si, co radí proti jarní únavě odborníci.

 

 

Studená sprcha

Vyzkoušejte studenou sprchu po ránu. Uvidíte, že vás do energického dne jednoduše nakopne. Na závěr zkuste střídat horkou a studenou vodu. Nejprve nastavte vodu vlažnou, aby nedocházelo ke zbytečné dehydrataci pokožky. Posledních pár minut se ale sprchujte minutu horkou vodou a dvacet vteřin vodou studenou. Zopakujte dvakrát nebo třikrát – povzbudíte lymfatický systém, cirkulaci krve i detoxikaci organismu.

 

Pestrý talíř

Barevná duha po dešti vyvolá úsměv snad v každém z nás. A pestrobarevný talíř na nás působí stejně pozitivně. "Jídelníček obohacený o ovoce a zeleninu všech barev dodá našemu tělu všechny potřebné látky a vitaminy. Naopak vynechejte těžká smažená jídla, přeslazené pokrmy a snižte příjem masa a mléčných produktů. Tento krok vás navíc přiměje zkoušet nová zajímavá jídla a přidat na menu třeba také luštěniny, které jsou výborným zdrojem bílkovin, vlákniny i minerálních látek," říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

 

Dopřejte si sezónní plody jara, například ředkvičky či polníček. Případně celoročně cibuli, česnek, mrkev, celer, zelí, pórek, brambory a další. V květnu a červnu sáhněte po salátu, špenátu, brokolici, rajčatech, hrášku či cuketě a okurce.

 

 

Superpotravina jménem konopí

Konopí je čím dál více zařazováno do života. Ocenit jeho vlastnosti můžete nejen v podobě kosmetických produktů, ale i zařazením do jídelníčku. Zkuste třeba konopné semínko. "Nastal čas znovu začlenit semena do našeho každodenního jídelníčku a uvědomit si životodárnou energii, kterou poskytují pro náš zdravý a spokojený život,“ uvádí odborník na konopnou výživu z Carun Pharmacy Jiří Stabla. Semínko, se skládá z vláknité slupky a olejnatého jádra.

 

Vyznačuje se především jedinečně vyváženým a komplexním zastoupením nenasycených mastných kyselin. Poměr esenciálních omega-3 alfa linolenové a omega-6 linolové kyseliny je nejbližší poměrům vlastním lidskému tělu (1 : 3) a zajišťuje správnou funkci metabolismu.

 

Konopný olej obsahuje také vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu zodpovědnou mimo jiné za blahodárné působení na pokožku. Kromě cenných tuků nalezneme v semínku unikátní bílkoviny. Dále sacharidy převážně ve formě vlákniny, širokou škálu vitamínů (A, B1, B2, B6, C a E) i minerálních látek, vodu, popeloviny, chlorofyl, lecitin, fytin a kyselinu cannabidiolovou se silným baktericidním účinkem.

 

Celá semena jsou vhodnou součástí zdravé snídaně. "Neupravená surová semínka sypu na namazaný chléb či do müsli. Naklíčením získávají na jemnosti i chuti," radí Stabla. 

 

 

Voda je základ

Voda je základ života. Není divu, že je nedílnou součástí těla a podmínkou pro správné fungování organismu. Rozpouštějí se v ní přijímané živiny, pomáhá regulovat tělesnou teplotu i fungování trávicích procesů, vyplavuje z těla škodlivé látky a celkově zajišťuje správné fungování našeho organismu. Denní příjem tekutin, a to nejen čisté vody, by se měl pohybovat mezi 2 a 3 litry.

 

Zkuste do pitného režimu zařadit japonský jemně mletý čaj Matcha. Tak probudíte nejen vaši mysl, ale podpoříte i pochody v těle probíhající. "Čaj Matcha dodává našemu tělu řadu důležitých živin. Je bohatý na katechiny, vlákninu, živiny i vitaminy A a C," říká Petr Patočka, odborník z MatchaTea.cz.


Místo kávy raději MatchaTea

Káva je návyková a mnohdy věříte, že bez ní den nezvládnete. Sice vám rychle dodá energii, ale stejně tak rychle i její účinky vymizí. Proto zkuste změnu. MatchaTea obsahuje kofein nazývaný v čaji thein a další látku podobnou kofeinu – theofylin, které vás rozhodně postaví na nohy. Věděli to již dávní samurajové.

 

"Energii do těla dodávají postupně po dobu až 6 hodin. Látky pomáhají oddalovat únavu a pocit vyčerpanosti. Oproti jiným stimulantům nemají vedlejší účinky. Člověka neprovází nervozita. Dostupné studie navíc prokázaly, že kvalitní japonský čaj obsahuje mnohem více antioxidantů než například káva," říká Patočka.

 

 

Odpolední únava

S čím se určitě každý z nás setkal, je únava odpolední. Ta nás nejčastěji zastihne mezi 14. a 16. hodinou. Je to přirozený jev našeho denního biorytmu, ale sami máme možnost ovlivnit, v jaké míře nás únava přepadne. Zkuste přemýšlet nad skladbou vašeho oběda. Ten by neměl být příliš těžký, tučný nebo s větším obsahem jednoduchých cukrů.

 

Bohužel klasická česká kuchyně taková převážně je. Takové jídlo se dlouho tráví, krev se přesouvá do trávicího ústrojí, místo aby se nám dostatečně okysličoval mozek a zmíněná únava je na světě.

 

"Právě proto obědvejte lehčí jídla, která budou mít vyvážený poměr sacharidů a bílkovin. Jezte např. drůbeží maso, ryby a luštěniny s přílohou jako je rýže, bulgur, quinoa, vařený brambor nebo kousek celozrnného pečiva, vše doplněné samozřejmě o zeleninu. Talíř by měl být poskládán tak, že 1/3 bude tvořit bílkovina, 1/3 zelenina a poslední 1/3 sacharidová příloha," doporučuje Burešová.

mom TN.cz
Reklama