Trdelník je oblíbenou pochoutkou Čechů, hodně z nás si ho dává na trzích. Jenže tam stojí až 60 korun. No a to leckoho přejde chuť. Láďa Hruška vám poradí, jak si udělat jeden jen za 7 korun.
Trdelník, nebo trdlo, je sladké pečivo, který má tvar velké duté kremrole. Vyrábí se z kynutého těsta. Slovenský Skalický trdelník dokonce má registrovanou známku EU "chráněné zeměpisné označení". Je historie sahá až do Sedmihradska, tehdy ho Maďaři dostali právě do slovenské Skalice.
No a teď se podívejte, jak z vašich tipů udělal výborné trdelníky Láďa Hruška.
Postup:
1. Droždí smícháme s lžící vlažného mléka a trochou cukru. Poté necháme vzejít kvásek.
2. Do mísy nasypeme dva a půl hrnku polohrubé mouky, dva žloutky, čtvrt kostky rozehřátého tuku, dvě lžíce moučkového cukru, zbytek mléka a k tomu přidáme náš kvásek. Ze všeho uděláme měkké těsto, které necháme kynout v teple asi 30 minut.
3. Z těsta vyválíme tenkou placku, nařežeme na proužky a omotáme je okolo zavařovací sklenice.
4. Náš trdelník pomažeme zbylým bílkem s trochou mléka a vyválíme je ve skořicovém cukru.
5. Trdelník pak upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 8 minut. A je hotovo!
NEPŘEHLÉDNĚTE:
Láďa Hruška vařil pro Michala Davida: Podívejte se, jak hitmakerovi chutnalo
Láďa Hruška zase kuchtil: Bublanina z mikrovlnky za 33 korun!
Případ pro potravinového inspektora: Na banánech seděla tarantule!
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz