Jídlo

Co jíst a dělat, abyste byli celý život fit? Podrobný NÁVOD

Co jíst a dělat, abyste byli celý život fit? Podrobný NÁVOD
Zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com

Jak rosteme a stárneme, nemění se jen naše názory, ale také potřeby našeho těla, pokud jde o složení potravy a živin. Specialistka na výživu sestavila unikátní přehled, jaká strava je pro nás nejlepší v jednotlivých dekádách života.

Cassandra Barnsová je renomovaná výživová specialistka, která svým klientům neradí jen se složením jídelníčku, ale vyzná se i v trávicích procesech a pomáhá lidem co nejefektivněji dobít energii.


Související obsah


Nyní Barnsová pro britský Daily Mail sestavila unikátní přehled, který ukazuje, jak se nejlépe stravovat ve 20, 30, 40, 50, 60 a 70 letech, aby tělo dostalo přesně to, co potřebuje.

1. Mezi dvacítkou a třicítkou


Věk mezi dvaceti a třiceti lety je dobou, kdy jsme zpravidla velmi aktivní a metabolismus pracuje nejlépe. Proto podle expertky nemusíme kalorie příliš řešit.


Jen bychom si měli hlídat, z jakých potravin bereme energii. Ideální je proto vysoký podíl celozrnných obilovin, ovoce, zeleniny, ryb nebo vajec.


Cassandra Barnsová naopak varuje ty, kteří se při zahánění hladu chtějí dlouhodobě spoléhat na průmyslově zpracované potraviny. Ty prý způsobují energetické výkyvy a můžete si jimi zadělat na pozdější zdravotní problémy.

2. Mezi třicítkou a čtyřicítkou

Po třicítce bychom podle expertky měli svou dietou chránit svou plodnost, zvlášť pokud ještě nemáme děti, ale stojíme o ně. Zásadní je zatočit se zlozvyky jako kouření a pravidelné pití alkoholu, protože tyto "koníčky" mohou mít na početí potomka devastující vliv.


A netýká se to jen žen, špatná strava a životospráva mají vliv i na zdraví spermií. Dá se také předpokládat, že po třicítce budeme ve větším stresu, ať už z práce, kvůli blízkým či splácení hypotéky.


Proto bychom měli co nejvíce jíst přírodní stravu, která nebyla průmyslově zpracována, nejsou v ní sladidla, barviva nebo konzervanty.  


Naopak nutriční expertka varuje před jídlem z fastfoodů a doporučuje také upřednostňovat jídla s vysokým podílem bílkovin. Pokud vás trápí vrásky, bojujte s nimi vysokým přísunem ovoce a zeleniny.

3. Mezi čtyřicítkou a padesátkou


I po čtyřicítce se na nás zpravidla valí spousta stresu, navíc se ovšem mohou přidat ještě hormonální změny - svou verzí menopauzy mohou projít i muži.


Proto je podle Cassandry Barns nutné ve velkém doplňovat hořčík - buď z listové zeleniny anebo klidně i z doplňků stravy. Prvek pomáhá lépe spát, reguluje hladinu hormonů a také pomáhá svalům.


Vynikajícím pomocníkem proti stárnutí je kurkuma, která krotí nejen vznik vrásek, ale pomáhá i proti bolesti kloubů. Samozřejmostí je opět pravidelný přísun zeleniny. Zvlášť pokud máte pocit, že po večírku vás alkohol zmáhá podezřele dlouho, přidejte do jídelníčku brokolici, česnek, cibuli nebo zelí.

4. Mezi padesátkou a šedesátkou


Po padesátce je velmi důležité myslet na zdraví svého srdce. Proto je prospěšné pravidelně cvičit, hlídat si obsah soli v jídle a opět neopomínat ovoce a zeleninu.


Před důchodem se nám také zpravidla začne horšit zrak. Proto je dobrý nápad zařadit na jídelníček potraviny bohaté na lutein. Mezi ty patří špenát, kapusta, brokolice, ale také kvalitní vejce. Kůži pomáhá žlutá nebo oranžová zelenina.

5. Mezi šedesátkou a sedmdesátkou


Jakmile se přehoupneme přes šedesátku, měli bychom velkou pozornost věnovat kostem, které rychle ztrácejí vápník a chybí jim i vitamín D. Obě tyto látky je potřeba doplňovat.


Přirozeným zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky a zelenina, pomoci mohou i doplňky stravy z lékárny. Kosti můžeme posílit i cvičením s činkami, ale také běháním, tancem nebo tenisem.


Stárnutí zpomalují ryby a mořské plody, protože jsou bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které udržují v kondici nejen oči, srdce a mozek, ale také mohou za mladistvý vzhled pokožky. Žádoucí je také přísun vitamínu B12, který pomáhá nervům nebo červeným krvinkám. B12 je například v rybách nebo červeném mase.

6. Po sedmdesátce


S přibývajícím věkem naše svaly ztrácejí sílu, proto je potřeba vytrvat a do svého denního programu pořád zařazovat pohyb. Pravidelná aktivita navíc prospívá i kloubům a brání jejich tuhnutí.


I nadále bychom si podle nutriční specialistky měli dopřávat ryby a také kurkumu. A programově se zaměřit na svoji paměť a kondici mozku jako takového. Pomoci si můžeme vejci nebo přípravky z gingko biloby.

pez, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Jídlo

Důležité Události

Píše se na Deník.cz