Ekonomika

Hospody začínají krachovat. Zdražování je posledním hřebíkem do rakve

Lidé, hlavně na venkově, přestali během koronavirové epidemie chodit do hospod a ty začínají krachovat. Podle průzkumů pivovarů jich zavřelo už více než 10 procent. Kromě úbytku hostů za to mohou také zvyšující se náklady na provoz, hlavně zdražující energie.

Židle na stole, odpojené pípy a na dveřích cedule s nápisem ZAVŘENO. Restaurace ve Vyskytné nad Jihlavou je jednou z těch, které skončily. Místní štamgasti tak mají utrum. Majitelka to tam zavřela před měsícem a půl. Hospůdku se jí nevyplatilo provozovat.

"Jednak tam vůbec nechodí lidé, asi se naučili pít během covidu doma. A jednak zdražující se energie, to je klasika, a náklady na personál," prozradila televizi Nova původní provozovatelka Petra Hálová.

Související obsah

​"Samozřejmě obec potřebuje hospodu, kde jinak se lidi běžně denně sejdou," okomentovala situaci starostka Vyskytné nad Jihlavou Hana Provázková (Nez.). Obec teď horko těžko hledá nového nájemce, který by vesnickou hospodu převzal.

A takových případů jsou po celém Česku stovky. "Znamená to vážné existenční ohrožení celého podnikání v gastru na venkově či malém městě," varuje ekonom Lukáš Kovanda.

"Podle našich údajů za poslední tři roky ukončilo svůj provoz zhruba 12 procent vesnických hospod," sdělil mluvčí pivovaru Pilsner Urquell Zdeněk Kovář. Právě pivovary se snaží skomírající vesnická zařízení podpořit a zachránit. "Snažíme se vrátit zpátky hosty do vesnických hospod třeba tím, že zvelebujeme hospody," prozradil Kovář.

Jestli to bude stačit, ukáže podle ekonomů už letošní léto. Podporu od pivovarů v řádu desítek milionů využívá okolo tisícovky vesnických hospod.

Související obsah

Na pivo do garáže

Kvůli zdražování začínají pivaři vyměňovat hospody za garáže. Přidávají se k těm, kteří to tak začali dělat už během lockdownu. Někteří dokonce zvažují nákup domácího výčepu, jiní nakupují levnější lahvové pivo.

V každém případě odliv pivařů může pro gastroprovozy znamenat další ránu. "Pivovar to pivo prodá, toho sprotřebitele si najde, ale ten mezičlánek mezi tím, ten gastroprovoz, bohužel v tomto případě bude trpět a dál bude klesat podíl čepovaného piva," posteskl si majitel restaurace Beertime Roman Kubásko.

Přes to všechno hospodští věří, že Češi jako národ pivařů nezklamou a čas od času si na jedno točené zajdou. Spotřeba piv v hospodách ale stále klesá. Ještě před patnácti lety se 60 procent piva vypilo v restauracích, teď to prý bude jen 25 procent.

Mezi mladými roste zájem o domácí vaření vlastního piva:

sei, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Píše se na Deník.cz