Nejen po požití alkoholu se na displeji alkohol testeru mohou objevit nějaká ta promile. V určitých potravinách je totiž podíl alkoholu tak velký, že ho přístroj zaznamená. I když jen pár minut po jejich konzumaci. Které to jsou?
Dovolenková sezóna je v plném proudu a mnoho řidičů jistě před jízdou váhá, jestli si dát nealkoholické pivo či pár pralinek, které nějaké to promile alkoholu obsahují. Soudní lékaři ze slovenského Martina se spolu s policií rozhodli otestovat na vlastní kůži ty výrobky, na které se lidé nejčastěji vymlouvají. Chtěli tak potvrdit, nebo vyvrátit některé mýty. Informují o tom tvnoviny.sk.
Alkohol se totiž krom vína, piva či lihovin vyskytuje v nízkých koncentracích i v běžných potravinách a nealko nápojích. Jde zejména o kvašené výrobky, výrobky z kynutého těsta či produkty z ovoce.
Potravináři totiž využívají tradiční fermentační procesy, kterými dodávají svým výrobků odlišnou vůni, chuť, barvu a v neposlední řadě nutriční hodnotu. U toustového chleba zase aplikují alkohol na povrch pečiva, aby prodloužili jeho trvanlivost.
"Upozorňujeme na právo požádat policejní hlídku o provedení zkoušky na alkohol až po 15 minutách po zastavení, aby se z těla odboural minimální alkohol zastoupený v některých z výrobků každodenní spotřeby," uvedla policie.
Jak vysvětlil Ľubomír Straka z Ústavu soudního lékařství a medicínských expertíz Univerzitní nemocnice Martin, tato čekací doba je nevyhnutelná kvůli alkoholovým výparům, které v ústní dutině zůstávají ještě zhruba 5 až 10 minut v různých záhybech, dutých místech pod plombami či v zubních kazech. Dodal také, že měření mohou zkreslit i ovocné džusy, ústní spreje s obsahem alkoholu, léky či kapky.
Podívejte se na reportáž, jak lékaři testovali jednotlivé potraviny: