Za volantem

Otestujte se: Nové otázky v autoškolách se týkají řidičů i cyklistů, uspěli byste?

Nové otázky přibudou od října do testů v autoškolách. Týkají se aktuálních situací na našich silnicích, jako je jízda u nových pruhů pro cyklisty či parkování ve vyhrazených zónách, ale i klasických témat, jako je odbočování v křižovatce nebo jízda za zhoršených povětrnostních podmínek. Uspěli byste? Vyzkoušejte si 10 vybraných otázek.

Nové zkušební otázky představili ve středu zástupci ministerstva dopravy, Asociace autoškol ČR a dopravní policie. "V textových otázkách ze zkoušky z předpisů o provozu na pozemních komunikacích a zdravotnické přípravy se zaměřujeme na současné trendy, jako je jízda automobilem v sousedství infrastruktury pro cyklisty či jízda za zhoršených povětrnostních podmínek, například na sněhu," popisuje novou sadu otázek šéf Asociace autoškol ČR Aleš Horčička.

Související obsah

​Celkem zatím vyšlo 35 nových otázek, my jsme pro vás vybrali 10 z nich. Odpověděli byste správně?

​A) Modré


B) Bílé


C) Červené

​
A) nemusí tento úkon umožnit, jedná se o jízdu z pruhu do pruhu, cyklista nesmí ohrozit ani omezit řidiče jedoucí v pruhu, do kterého se zařazuje


B) nemusí tento úkon umožnit, pokud jej neohrozí

C) musí tento úkon umožnit snížením rychlosti jízdy, popřípadě i zastavením vozidla

​A) je možné vjet za účelem parkování vozidla

B) je možné vjet za účelem zkrácení si cesty

C) je zakázáno vjet

​A) nesmí omezit cyklistu jedoucího ve vyhrazeném jízdním pruhu

B) může omezit cyklistu jedoucího ve vyhrazeném jízdním pruhu

​A) jsou cyklisté jedoucí v jízdním pruhu pro cyklisty povinni dát mu přednost v jízdě

B) je řidič povinen dát přednost v jízdě cyklistům jedoucím v jízdním pruhu pro cyklisty

​A) ano, pokud uhradí parkovné

B) ne

C) ano, bezplatně

​A) potahová vozidla a cyklisté

B) motocyklisté a cyklisté

C) cyklisté

​A) smíte ve vyhrazeném jízdním pruhu pro cyklisty zastavit na dobu nezbytně nutnou k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob anebo k neprodlenému naložení nebo složení nákladu

B) smíte zastavit a stát ve vyhrazeném jízdním pruhu pro cyklisty

C) nesmíte zastavit a stát ve vyhrazeném jízdním pruhu pro cyklisty

​A) musí dát znamení o změně směru jízdy vlevo

B) musí dát znamení o změně směru jízdy vpravo

C) nemusí dát znamení o změně směru jízdy

​A) s blížícím se přejezdem pro cyklisty


B) se zvýšeným provozem cyklistů


C) s blížícím se prostorem určeným pro cyklisty čekající na světelný signál "volno"


Správné řešení: 1A / 2C / 3A / 4A / 5B / 6C / 7C / 8C / 9A / 10B

Jak jste dopadli?

​V první fázi vzniklo 35 obrazových otázek - všechny si můžete vyzkoušet na webu noveotazky.cz - a 20 animací, které najdete zde. Do konce roku tvůrci předají ministerstvu postupně celkem 100 nových textových a 20 animovaných dopravních otázek, ministerstvo je bude následně postupně nasazovat do ostrých testů.

Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Za volantem

Důležité Události